Nyt on todella häijy haittaohjelma: ”Popcorn Time” palkitsee kaverin tartuttamisesta

Popcorn Time -kiristysohjelman tekijät kokeilevat uutta keinoa haittaohjelmansa levittämiseen.

12.12.2016 9:26

Kiristysohjelma Popcorn Timessa on uusi pirullinen keino haittaohjelman levittämiseen. Se kiristää uhria levittämään kiristysohjelmaa muille vastineeksi tiedostojen salauksen avaavasta avaimesta, kertoo tietoturvaan erikoistunut Bleeping Computer -verkkolehti.

Popcorn Time -kiristysohjelmalla ei ole mitään tekemistä samannimisen, laittomasti elokuvia ja muita videoita jakelevan sovelluksen ja verkkopalvelun kanssa. Haittaohjelman tekijät ilmeisesti käyttävät suositun palvelun nimeä huijatakseen käyttäjiä asentamaan kiristysohjelman.

Jos Popcorn Time -haittaohjelma onnistuu lukitsemaan tietokoneen, ohjelma tarjoaa kaksi vaihtoehtoa tiedostojen salauksen purkamiseksi: Ensimmäisessä koneen saa auki joko maksamalla bitcoineina vaaditut lunnaat. Toinen vaihtoehto on selvitä ilmaiseksi, jos saa vähintään kaksi muuta ihmistä asentamaan haittaohjelman.

– Lähetä alla oleva linkki muille ihmisille. Jos kaksi tai useampi asentaa tämän tiedoston ja maksaa, me avaamme tiedostosi ilmaiseksi, kiristysohjelman ohjeissa lukee ”Tiedostojesi palauttaminen: Ilkeä keino” -otsikon alla.

”Ilkeä keino” luonnollisesti toimii paremmin, jos haittaohjelmalinkin lähettää tutuilleen, jotka luottavat lähettäjään.

Tämän jälkeen uhrille luvataan lähettää avauskoodi, joka purkaa kiristysohjelman lukitsemien tiedostojen salauksen.

Bleeping Computer arvioi, että haittaohjelma on vasta kehitteillä. Se sisältää esimerkiksi koodia, jonka perusteella tekijät saattavat lisätä siihen toiminnon, joka tuhoaisi koneen tiedostot, jos kiristysohjelmalle annetaan väärä avauskoodi neljä kertaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?