Tietoturva

Teetkö jouluostoksia verkossa? Lue nämä 5+2 vinkkiä ensin

Julkaistu:

Digivinkit
Nettiostoksia tehdään etenkin joulun aikaan valtavasti. Näillä ohjeilla vältät pahimmat sudenkuopat ja säilytät hyvän joulumielen.
Tietotekniikan suuryhtiö IBM antoi koko joukon ohjeita turvallisiin nettiostoksiin Yhdysvalloissa vietettyä Cyber Monday -ostospäivää varten. Ohjeet ovat pätevät yhtä lailla joulukauppaan. IS Digitoday poimi viisi tärkeintä, ja lisäksi annamme pari omaa vinkkiä.

1. Varo vääriä sähköposteja

Suhtaudu varauksella kaikkiin ilman pyyntöäsi saapuneisiin sähköposteihin – etenkin, jos niissä esimerkiksi kerrotaan verkko-ostoksen lähetystilanteesta.

Ainakin Locky-kiristysohjelmaa on levitetty tällaisilla viesteillä tehokkaasti. Yhdessä vaiheessa nämä Locky-viestit kattoivat melkein puolet kaikesta IBM:n näkemästä roskapostista.

2. Älä klikkaa alennuskoodia

Ole varuillasi alennuskuponkien suhteen. Jos tarjous näyttää liian hyvältä, se luultavasti on sitä. Älä ikinä klikkaa kuponkilinkkejä, vaan sen sijaan maalaa ja kopioi linkki hiirellä tai sormella ja liimaa se verkkokaupan tarjoamaan kenttään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos kuitenkin olet klikkaamassa mitä tahansa linkkiä, tarkista ensin, mihin se johtaa. Tämä onnistuu viemällä hiiren osoitin linkin päälle, jolloin selain esittää määränpään alareunassa. Kosketusnäytöllä tämä tapahtuu painamalla linkkiä pitkään sormella klikkaamisen sijaan.

3. Älä kierrätä salasanoja

Käytä ainutkertaista salasanaa jokaisessa vierailemassasi verkkokaupassa. Salasanaa ei koskaan pidä kierrättää, koska jos sen kerran menettää rikollisille, on heillä sitten suora pääsy kaikkiin niihin verkkopalveluihin, joissa salasanaa on käytetty.

Jos pitkän, vaikean ja sitä myöten helposti unohtuvan salasanan luominen jokaiseen kauppaan erikseen ei houkuta, kannattaa harkita hyvämaineisen salasanojen hallintapalvelun käyttöä. Sellainen edellyttää vain yhden pääsalasanan muistamista.

4. Pidä työnantajasi turvassa

Jos teet verkko-ostoksia työpaikaltasi, älä käytä tilauksissa yrityksen sinulle antamaa sähköpostiosoitetta. Älä myöskään käytä samaa salasanaa, jolla kirjaudut yrityksen järjestelmiin. Muuten pomollesi ja sitä myöten sinullekin voi olla luvassa musta joulu.

5. Näpyttele tiedot aina uudestaan

Luottokorttitietojen tallentaminen selaimeen ja verkkokaupan sivuille houkuttaa, koska ostaminen on seuraavalla kerralla helpompaa. Mutta hintana voi olla korttitietojen vaarantuminen esimerkiksi, jos kauppa joutuu tietomurron uhriksi.

6. Ei ikinä lukottomaan kauppaan

Ennen ostamista tulee tarkistaa, että verkkokauppa on varustettu selaimen osoitekentän vieressä näkyvällä lukkosymbolilla ja https-alkuisella osoitteella. Tämä tarkoittaa, että yhteys käyttäjän ja sivuston välillä on salattu eikä tietoliikennettä pysty helposti urkkimaan.

Lukko ja https eivät tarkoita automaattisesti luotettavaa kauppaa. On tapauksia, joissa verkkokonnat ovat murtaneet suojattuja sivuja ja perustaneet niille huijaussivuja. Ilman lukkoa varustetulle kaupalle ei ole kuitenkaan syytä lähettää maksutietoja sähköisesti.

7. Ota selvää verkkokaupasta

Verkkokaupat saattavat olla petollisia, vaikka eivät suorastaan vaarallisia olisikaan. Luotettavan verkkokaupan tunnistaa muun muassa siitä, että sivuilla ilmoitetaan kattavat yhteystiedot, kuten katuosoite ja toimiva puhelinnumero.

Muita tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi, että kauppa kertoo ostajalle selvästi hänen oikeutensa virhetilanteissa ja esittää ostosopimuksen selvästi ennen maksua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt