Tietokoneen kuulokkeita voi käyttää salakuunteluun - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Kameran teippaaminen ei enää riitä: Uusi urkintatekniikka uhkaa tietokoneita

Tietokoneeseen kytketyt kuulokkeet voivat antaa hakkereiden salakuunnella koneiden ympäristöä.

23.11.2016 13:58

Aika moni tietää, että tietokoneen nettikamera kannattaa peittää salakatselun välttämiseksi. Hakkerit ovat pystyneet käyttämään tietokoneiden nettikameroita haittaohjelmien avulla.

Israelilaisen Ben Gurion -yliopiston tutkijat ovat nyt todistaneet, että myös kuulokkeiden jättäminen kiinni tietokoneeseen voi olla vaarallista, kertoo muun muassa Softpedia.

Kuulokkeita voi käyttää myös mikrofonina. Tietokoneeseen murtautumalla hakkeri voi vaihtaa kuulokeliitännän toimimaan mikrofoniliitäntänä.

Tutkijat ovat tehneet väitteensä tueksi Speake(a)r-nimisen ohjelman, jonka avulla tietokoneen ympäristöä voi salakuunnella kuulokkeiden kautta, vaikka laitteessa ei olisi mikrofonia tai se olisi poistettu käytöstä. Ohjelma osaa tulkita ilman värähtelyä ja muuntaa sen ääneksi mikrofonin tavoin, vaikka kysymys on kuulokelaitteista.

Tutkijat onnistuivat testeissä haittakoodin avulla tallentamaan puhetta kuuden metrin etäisyydellä tietokoneeseen liitetyistä kuulokkeista ja välittämään äänitiedoston netin yli.

– Tämä on todellinen haavoittuvuus, sanoo tutkimusta johtanut Mordechai Guri Softpedian mukaan.

– Lähes jokainen nykyinen tietokone on alttiina tämän tyyppiselle hyökkäykselle.

Kuulokeliitännän vaihtaminen mikrofoniliitännäksi on suhteellisen vähän tunnettu ominaisuus RealTekin äänipiireissä, joita käytetään sekä Windows- että Mac-koneissa. Haavoittuvuutta ei voi paikata ohjelmistopäivityksellä, vaan ainoastaan tekemällä tulevista äänipiireistä turvallisempia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?