Uskoisitko tätä sivua: Tietoturvayhtiö jakaa virustutkaa ilmaiseksi – näyttää aivan huijaukselta

Kaspersky Lab -tietoturvayhtiö hakee markkinaosuutta jakamalla Android-tietoturvaa ilmaiseksi.

Tietoturvayhtiö jakaa Android-tietoturvaohjelmaansa verkossa sähköpostiosoitetta vastaan.

14.11.2016 12:22

Venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky Lab on aloittanut tavallisuudesta poikkeavan markkinointikampanjan. Yhtiö jakaa ilmaiseksi Android-puhelimille tehtyä tietoturvaohjelmistoaan verkossa sekä järjestämissään tapahtumissa.

Asiassa on kuitenkin yksi erikoisuus: Kampanjan verkkosivusta tulee mieleen nettihuijareiden kalasteluviestit. Ilmaukset, kuten ”suojaa itsesi ja tietoja Android-laitteen ilmaiseksi 2 yksinkertaisia ohjeita” sekä ”rekisteröidy sähköpostiosoitteesi niin lähetämme sinulle aktivointikoodi”, viittaavat siihen, että teksti olisi konekäännettyä.

Sivu on kuitenkin aito. Kaspersky Labin viestintätoimisto ilmoitti IS Digitodaylle välittäneensä asian eteenpäin ja korjauksen olevan tulossa. Tietoa sivun tekijätahosta ei ole.

12 kuukauden ilmaislisenssien jakamiseen on Kaspersky Labin mukaan kuitenkin syy. Yhtiön Pohjoismaiden-johtajan Leif Jensenin mukaan Android-tietoturvaohjelmistojen markkinat ovat vielä jakamatta, ja kyseessä on keino saada asiakkaita uudella markkinalla.

Jensen luonnehtii puhelimien tietoturvaa tavallisille ihmisille hankalaksi asiaksi.

– Suurimmassa vaarassa ovat ihmiset, jotka eivät ole perillä tekniikasta, kuten lapset. He vain klikkailevat kyllä, kyllä, kyllä, kun niin kehotetaan.

Suuri osa puhelimiin kohdistetuista haittaohjelmista levitetään tekstiviestein. Jensenin mukaan Euroopassakin on nähty tapauksia, joissa puhelinoperaattorien työntekijät ovat myyneet ihmisten puhelinnumerolistoja verkkorikollisille.

Tekstiviestitse on levitetty huijauksia Postin nimissä jo Suomessakin.

Jensen tekee kaksi ennustetta: Kahden vuoden aikana yli puolet ihmisistä länsimaissa siirtyy käyttämään tietoturvaohjelmaa Android-laitteissaan. Tämän ohella siirrytään järjestelmään, jossa puhelimia ja puhelinvalmistajia aletaan pisteyttää sen perusteella, miten turvallisia niiden laitteet ovat.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että laiskasti Android-käyttöjärjestelmän tietoturvapäivityksiä jakelevat valmistajat tehdään näkyviksi.

– Turvallisuudesta tulee puhelimien myyntiargumentti, Jensen kiteyttää.

Kaspersky Labia kohtaan tunnetaan usein ennakkoluuloja yhtiön venäläisyyden vuoksi. Jensen sanoo ilmiön olevan tuttu.

– Yhtiö on perustettu Venäjällä, missä matematiikan opetuksen taso on korkea, ja niin on ohjelmistoinsinöörienkin. Moni heistä valitsee meidät, toiset taas rikollisen tien.

– Venäläistaustaisuudessa on se hyvä puoli, että kielen ymmärrys helpottaa haittaohjelmien tutkimista. Olemme usein merkittävästi kilpailijoitamme nopeampia.

Entäpä valtiolliset toimijat sitten? Kasperskya on myös epäilty yhteistyöstä Venäjän valtion kanssa.

– Meitä ei politiikka kiinnosta. Perustajamme Jevgeni Kasperski (engl. Eugene Kaspersky) on sanonut tehtävänään olevan maailman pelastaminen. Se ei onnistu kotiinpäin vetämällä. Meillä on toimintaa yli 40 maassa ja esimerkiksi Irlantiin hiljattain perustettu haarakonttori toimii täysin itsenäisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?