Tietoturva

Trumpista presidentti: Mitä tapahtuu internetille ja Snowdenille?

Julkaistu:

Internet
Donald Trumpin nousu presidentiksi näkyy todennäköisesti myös verkossa ja verkosta käytävässä keskustelussa, arvioi Jarno Limnéll.
Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin linjaukset internetin ja verkkovalvonnan suhteen ovat toistaiseksi suuri mysteeri, arvioi Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll.

Trump puhui vaalikampanjassaan internetistä viime joulukuussa asiana, jolle ”Amerikka menettää ihmisiä” ja maassa tulisi käydä keskustelua internetin ”sulkemisesta jollain tavoin”.

Limnéllin mukaan Trumpin vaalipuheista ei voi kuitenkaan vetää suoria yhtäläisyysmerkkejä siihen, mitä tulee tapahtumaan.

– Verkkoasioiden suhteen hänellä on samanlainen lähestymistapa kuin muuallakin. Kampanjan linjaukset ovat vain yksi todellisuus. Miten hän todellisuudessa suhtautuu kyberasioihin, on kysymysmerkki, Limnéll sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Limnéll huomauttaa, että amerikkalaismedia kritisoi republikaaniehdokasta siitä, että hän otti melko vähän kantaa tekniikkaan liittyviin kysymyksiin.


PROFESSORI ennustaa kyberturvallisuuteen liittyvien kysymysten nousevan jatkossa aiempaa suurempaan rooliin. Vaaleihin liittyi syytöksiä tietomurroista, ja Hillary Clintonin huolimattomasti käsitellyistä sähköposteista tuli yksi vaalien suurista teemoista.

– Trumpin mukaan USA:n on oltava voimakas toimija, mikä näkyy myös digitaalisessa maailmassa. Kun puhutaan Yhdysvaltain Cyber Commandista [verkko-operaatiosta vastaava armeijan organisaatio] ja NSA:n roolista, uskon niiden tulevan vahvistumaan entisestään.

Limnéll huomauttaa, että Trump on ollut eri linjoilla kuin suurin osa amerikkalaisasiantuntijoista liittyen ulkoisiin uhkiin. Moni on nostanut Venäjän päävastustajaksi verkossa, Trump puolestaan on epäilevämpi Kiinan suhteen.

– Hän on siirtänyt uhkapuhetta takaisin Kiinaan ja etenkin Kiinan taloudelliseen vakoiluun.

Muita mahdollisia Yhdysvaltain kohteita verkossa voivat jatkossa olla Kiinan ohella Pohjois-Korea, Iran sekä Isis, jonka Trump on vannonut ”pommittavansa tomuksi”.


ENTÄ näkyvätkö Yhdysvaltain muuttuvat linjaukset verkossa suomalaisille?

– Erittäin hyvä ja haastava kysymys. Tähän vaikuttavat Trumpin hallinnon ohella vahvasti amerikkalaiset yritykset, kuten Google, Facebook, Apple ja Amazon.

Tähän mennessä amerikkalaisyritykset ovat suhtautuneet torjuvasti verkon massavalvontaan, koska ne kokevat menettävänsä sillä kilpailuetua.

Entäpä Edward Snowdenin tulevaisuus? Tietovuotaja majailee venäjällä, ja Vladimir Putinin sekä Donald Trumpin sanotaan olevan hyvää pataa keskenään.

– En usko pikaisiin käänteisiin. Veikkaisin, että Snowdenin tilanteessa ei lähiaikoina tapahdu yhtään mitään eikä häntä luovuteta Yhdysvaltoihin oikeudenkäyntiä varten. Asian ympärillä liikkuu paljon huhuja: Mikä on Snowdenin ja Venäjän hallinnon suhde ja mikä on Putinin ja Trumpin suhde, Limnéll toteaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt