Nämä kuvat kertovat sen karusti: Suomalaiset eivät ole suojassa huijauksilta - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Nämä kuvat kertovat sen karusti: Suomalaiset eivät ole suojassa huijauksilta

Moni on narahtanut Applen nimissä tehtyihin huijauksiin. Siinä on hyvä suomen kieli, ja huijaussivu on uskottava.

2.11.2016 20:42

Suomen kieli on pitkään suojellut suomalaisia verkkohuijauksilta. Suurin osa kalastelusta on toteutettu – ja toteutetaan edelleen – konekäännetyllä suomella, joka on valovuosien päästä uskottavasta.

Toinen suojaava tekijä on ollut se, että itse huijaussivut ovat olleet kohtalaisen kömpelöitä. Vaikka huijarit ovat usein kopioineet sivuilleen elementtejä aidoilta verkkosivuilta, lopputulos on harvoin ollut identtinen alkuperäisen kanssa.

Monia suomalaisiakin jymäyttänyt Apple-huijaus välttää molemmat kuopat. Huijaussähköposti on kirjoitettu hyvällä suomella.

Siitä löytyy vain kaksi pikkuriikkistä virhettä: jos sanan ”click” korvaa sanalla ”klikkaa” ja lopussa olevan Apple ID:n taivuttaa oikein (Apple ID:lläsi), huijausviesti on täydellinen.

Alla oleva kuvapari kertoo karusti, miten samankaltaisia huijaussivu ja aito ovat. Huomaatko eron?

Sivuja pitää tarkastella todella todella tarkkaan, jotta niistä huomaa eroja.

Ensimmäinen on huijaussivulla oleva pieni kirjoitusvirhe. ”Usein kysytyt kysymykse” -tekstistä puuttuu viimeinen kirjain.

Toinen on helpompi huomata. Se on verkkoselaimen osoiterivissä. Osoite ei kuulu Applelle, vaan aivan toisaalle. Apple-huijausta on tehty ainakin kahta eri verkkosivua käyttäen.

Toisin kuin useimmilla huijaussivuilla, osoiterivin vieressä on vihreä lukkosymboli. Se on toiminut monille turvallisen sivun symbolina, vaikka tosiasiassa se tarkoittaa, että yhteys on salattu. Lukkokuvakkeeseen ei siis kannata sokeasti luottaa.

Hyvällä suomella tehtyjä huijauksia on nähty tähän mennessä vain vähän. Yksi tällainen tapaus oli toissa vuonna, kun verkkorikolliset ostivat käännöksen veroviranomaisten nimissä huijatessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?