Tietoturva

Varo tätä pelottavan uskottavaa sähköpostia – ”Väittäisin, että 90 prosenttia ihmisistä klikkaa linkkiä”

Julkaistu:

Huijaussähköposti
Lappeenrantalaispoliitikko Ilpo Heltimoinen varoittaa saamastaan hyvin uskottavasta sähköpostiviestistä.
Applen nimissä on liikkeellä pelottavan uskottavia sähköpostihuijauksia. Lappeenrantalainen Ilpo Heltimoinen, 42, yllättyi saatuaan sähköpostiinsa Applen nimissä tulleen sähköpostin, joka ilmoitti, että käyttäjän Apple-tunnuksen salasanaa on yritetty nollata. Levikkipäällikkönä työskentelevä Heltimoinen on politiikassa mukana. Hän on perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen.

Sähköposti oli muotoiltu varsin uskottavaksi. Todentuntuisuutta lisää se, että osoitteen tarkastelun perusteella se näyttäisi tulevan do_not_reply@apple.com-nimisestä osoitteesta. Yritykset käyttävät tämänkaltaisia osoitteita yksisuuntaisessa viestinnässä asiakkaiden suuntaan.

Viestissä tarjotaan klikattavaksi linkkiä, joka näyttäisi olevan aidonoloinen appleid.apple.com. Osoite on kuitenkin väärennetty, ja sen klikkaaminen johtaa uusiseelantilaisen maatunnuksen alla olevalle verkkosivulle.

Hätiin tullut virustorjuntaohjelma esti Heltimoista siirtymästä vihamieliselle sivustolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä meni minulta läpi. Aloin miettiä, onko joku alkanut kikkailemaan tunnuksellani. Olen nähnyt näitä huijauksia jonkin verran, ja tämä on oikeasti hyvä, Heltimoinen sanoo.

– Väittäisin, että 90 prosenttia ihmisistä klikkaa linkkiä.

Verkkosivuilta käsin on mahdollista syöttää tietokoneisiin haittaohjelmia käyttäjän asiaa lainkaan huomaamatta.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko kyseessä massapostitus vai niin sanottu henkilökohtaiseksi räätälöity hyökkäys. Kyseessä näyttäisi kuitenkin olevan erittäin mahdollisesti sama tietojenkalasteluhyökkäys, josta IS Digitoday kirjoitti viime viikolla.

Myös kohdennettu hyökkäys saattaisi tulla kyseeseen johtuen Heltimoisen asemasta Perussuomalaisten puoluehallituksessa.