Google alkoi seurata entistä tarkemmin käyttäjien toimintaa internetissä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

Google teki käyttöehtoihinsa neljä kuukautta sitten pienen tekstimuutoksen, jonka vaikutukset käyttäjiin voivat olla valtavat.

Myös jotkut vanhat käyttäjät klikkailivat automaattisesti ”kyllä”, kun Google tarjosi asetusten uudistusta kesällä. Seurauksena on Googlen aiempaa tarkempi käyttäjäprofilointi.

24.10.2016 15:26

Yhdysvaltalainen internet-yhtiö Google teki rajun muutoksen tapoihinsa käsitellä käyttäjätietoja. Asiasta kertoo muun muassa ProPublica-julkaisu.

Kesäkuussa Google romutti vanhan ohjenuoran, jota se ehti noudattaa melkein kymmenen vuotta ostettuaan nettimainosyhtiö DoubleClickin vuonna 2007.

Tähän asti Google piti DoubleClickin valtavan tietokannan ihmisten selaushistorioista erillään ihmisten nimistä ja muista tunnistetiedosta, jota Google on kerännyt käyttäjiltään. Nyt tilanne ei ole enää niin yksioikoinen.

Googlen tietosuojakäytännössä sanottiin ennen näin: "Emme yhdistä DoubleClick-evästetietoja henkilötietoihisi, ellet ole erikseen antanut siihen suostumustasi."

Nyt tietosuojakäytännössä sanotaan näin: "Tiliasetuksistasi riippuen toimintasi muilla sivustoilla ja muissa sovelluksissa voidaan yhdistää henkilötietoihisi Googlen palveluiden ja sen näyttämien mainosten parantamiseksi."

ProPublican mukaan Google otti muutokset oletuksena käyttöön uusilla Google-tileillä. Vanhoja tilienomistajia houkuteltiin kesällä osallistumaan tietojenjakoon epämääräisillä maininnoilla Google-tilin uusista ominaisuuksista.

Näin suojaudut

Käytännössä nettikäyttäjää seuraavat DoubleClick-mainokset voidaan nyt räätälöidä nimen ja muun Googlen sinusta tietämän tiedon perusteella. Google voi myös halutessaan rakentaa käyttäjistä entistä tarkempia nimeen perustuvia profiileja muun muassa vierailtujen verkkosivujen ja tehtyjen hakujen perusteella, ProPublica jatkaa.

BetaNews mukailee tulkintaa:

– Tämä tarkoittaa sitä, että Google pystyy keräämään käyttäjistään enemmän tietoa kuin koskaan ja pystyy sitten käyttämään tätä tietoa paitsi kohdennettuun mainontaan, myös seuratakseen heidän internet-käyttöään laitteesta toiseen, BetaNews kirjoittaa.

Google tosin huomautti, että se ei tällä hetkellä käytä ihmisten Gmail-sähköposteista kaivettuja avainsanoja web-mainosten kohdistamiseen.

Uudesta seurannasta voi edelleen kieltäytyä. Neuvot oman tilanteen tarkistamiseksi kuitenkin vaihtelevat.

Käyttäjän tulee ensin mennä Googlen toimintojen hallintaan ja ottaa ruksi pois kohdasta "Sisällytä Chromen selaushistoria sekä käyttötiedot sivustoilta ja sovelluksista, joissa käytetään Googlen palveluita."

Jos haluat irrottaa kaiken Google-tilisi toiminnan sinulle näytettävistä mainoksista, klikkaa myös Yksilölliset mainokset -linkkiä ja poista ruksi kohdasta ”Käytä myös Google-tilin toimintaa ja tietoja yksilöllisten mainosten näyttämiseen näillä sivustoilla ja sovelluksissa ja tallenna nämä tiedot Google-tilille.”

Valintojen poiskytkeminen kuitenkin tarkoittaa, ettei Google välttämättä palvele käyttäjää enää yhtä jouhevasti tai esitä niin paljon sellaisia mainoksia, jotka käyttäjää saattaisivat kiinnostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?