Tietoturva

Rantautuiko salakavala kyberuhka Suomeen? Satoja maksukortteja varastettu

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomessa on varastettu satojen maksukorttien tiedot, tietoturvayhtiö väittää. Rikosjengin hyökkäyskeinoissa piilee yllätys.


Nimellä Vendetta Brothers kutsuttu rikolliskaksikko on ihmisten maksukorttien perässä Yhdysvalloissa ja Pohjoismaissa, tietoturvayhtiö FireEye kertoo raportissaan (pdf).

Asiasta uutisoi SecurityWeek. Vendetta Brothers on tiettävästi varastanut jo noin 250 maksukortin tiedot Suomessa, mutta uhreja on huomattavasti enemmän Norjassa, Ruotsissa ja etenkin Yhdysvalloissa. Kaiken kaikkiaan korttitietoja on myynnissä pimeillä markkinoilla noin 9400 kappaletta. Uhreja on 40 maassa.

FireEyen mukaan Vendetta Brothersilla on kaksi eri tapaa varastaa maksukorttien tietoja. Yksi tapa on saastuttaa kassakoneita haittaohjelmilla niin, että asiakas menettää korttitietonsa huomaamatta liikkeessä asioidessaan.

Kassakonehyökkäykset ovat käyneet erittäin yleisiksi Yhdysvalloissa, mutta muualla niistä on ollut vähemmän puhetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen parivaljakon taktiikka on asentaa niin sanottuja skimmauslaitteita korttitietojen varastamiseksi. Tällaisia juonia on Suomessakin tavattu vuosien varrella useita, kun esimerkiksi bensapumppujen maksuautomaatteja on ansoitettu vaikeasti huomattavilla skimmauskansilla.

FireEye ei kertonut, millä tavalla Suomessa varastetut maksukorttitiedot on hankittu.

Vendetta Brothersille on tyypillistä myös pysyttäytyminen kaukana varsinaisesta käytännön tihutyöstä, sillä he ovat palkanneet useita kumppaneita likaisen työn suorittamiseen. Näin kaksikon on helpompi vältellä virkavaltaa. Heidän epäillään toimivan Espanjasta ja Itä-Euroopasta käsin.

Kommentit

    Näytä lisää