Kannattaa tehdä: Näin estät Whatsappia antamasta numeroasi Facebookille

Whatsapp alkaa luovuttaa käyttäjiensä puhelinnumeroita Facebookille. Toimenpide on helppo estää – vaikka Facebook vaikuttaa saavan numeron muitakin teitä.

26.8.2016 12:59 | Päivitetty 26.8.2016 15:22

Whatsapp alkaa jakaa käyttäjiensä puhelinnumeroita Facebookille mainonnan kohdentamista varten, kertoi nettijätti eilen iltapäivällä.

Toimenpide on vastoin lupausta, jonka Facebookin osaksi siirtynyt pikaviestinyhtiö antoi vuonna 2014:

– Emme julkaise tai jaa Whatsapp-numeroasi [puhelinnumeroasi] muiden kanssa, mukaan luettuna Facebookin, emmekä edelleenkään myy tai jaa numeroasi mainostajille, kirjoitettiin Whatsappin blogissa tuolloin.

Puhelinnumeron luovuttamisen Facebookille voi estää kahdella tavalla:

Whatsappin uudelleenkäynnistämisen jälkeen käyttäjälle annetaan luettavaksi uudet käyttöehdot. Sen sijaan, että klikkaisit hyväksy-painiketta, paina pientä nuolikuvaketta, joka avaa käyttöehdot luettavaksi. Ota pois päältä ruudun alareunassa oleva pieni vihreä rasti.

Mikäli annoit jo Whatsappille luvan tietojen jakamiseen, sen voi perua myöhemmin valitsemalla Whatsappissa asetukset > tili ja estämällä tietojen jakaminen täältä käsin. Muutos on kuitenkin tehtävä 30 päivän sisällä uusien käyttöehtojen voimaantulosta.

WhatsApp kertoo vielä suomenkielisessä sovelluksessaan, että puhelinnumeroa ei jaettaisi. Blogissaan yhtiö sanoo kuitenkin toisin.

Facebook-sovellusta on toistuvasti syytetty käyttäjien yksityisyyden loukkaamisesta. Whatsapp on toistaiseksi onnistunut pysyttelemään suurimpien kohujen ulkopuolella.

Vaikka Facebook-sovellus ei käyttäjänsä puhelinnumeroa saisikaan, se voi tehdä sen toisilla tavoin. Digitodayn havainnon mukaan Facebook-sovellus on esitellyt käyttäjälle puhelinnumeroa ja kysynyt kuuluuko se hänelle. Tämän ohessa tarjottiin mahdollisuutta tallentaa numero Facebookin tietoihin.

On epäselvää, onko Facebook poiminut numeron Facebook Messenger -keskustelun kautta, vai onko sovellus tiedustellut sitä suoraan puhelimelta.

Kesäkuussa Facebook aloitti yritykset ottaa Android-puhelimien tekstiviestien hallinta Messengerin käsiin. Digitodayn tiedusteltua asiaa Facebookilta, yhtiö myönsi ottavansa talteen osoitekirjan puhelinnumerot ja tarkkailevansa viestinnän metatietoja eli sitä, kuka on yhteyksissä kehenkin.

Uutista päivitetty kuvatekstillä WhatsAppin antamien tietojen ristiriitaisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?