"Kertokaa totuus" – Windows 10 sai täyslaidallisen

Julkaistu: , Päivitetty:

Ihmisten digitaalisia oikeuksia puolustava EFF kirjoitti Microsoftille kitkerän kirjeen Windows 10:n vuosipäivän kunniaksi.
Digitaalisen yksityisyyden puolesta kampanjoiva EFF (Electronic Frontier Foundation) on hyökännyt voimakkaasti Microsoftia ja Windows 10:n yksityisyyttä vastaan.

Järjestön mukaan Microsoftin strategia saada Windows 10 yleistymään nopeasti on polkenut jalkoihinsa käyttäjien yksityisyyden sekä mahdollisuuden tehdä valintoja.

Tätä edustaa muun muassa Microsoftin tapa tuputtaa päivitystä ensin käyttöjärjestelmän työpöydälle tulevin ilmoituksin ja myöhemmin suoraan Windows Updaten kautta isommin kyselemättä. Microsoft meni jopa niin pitkälle, että se sisällytti mainoksen Internet Explorerin tietoturvapäivitykseen.

– Todettakoon, että tietoturvapäivitykset eivät yleensä toimi näin, eivätkä ihmiset oleta niiden toimivan näin. Kun ihmiset asentavat turvapäivityksiä nykyiseen järjestelmäänsä, he eivät odota näkevänsä mainoksia saati ladanneensa kokonaan uutta käyttöjärjestelmää, kirjoittaa EFF:n Amul Kalia.

EFF kutsuu Microsoftin lähestymistapaa petolliseksi, kun yhtiö esitteli päivitysikkunat, joissa oikeassa yläkulmassa olevaa rastia klikkaamalla päivitys hyväksyttiin hylkäämisen sijasta. Järjestö tosin jättää mainitsematta, että Microsoft korjasi toimintatapaa runsaan palautteen perusteella.

Kritiikkiä tulee myös käyttöjärjestelmän "ennätyksellisestä" viestinnästä Microsoftin palvelimien kanssa. Microsoft saa edelleen tietoonsa käyttäjän paikkatiedot, tämän kirjoittaman tekstin, ääni- ja kosketuskomennot, selaushistorian sekä tiedot tietokoneen käytöstä, kuten käyttöajat ja avatut ohjelmat.

Erityisesti kritiikkiä saa Cortana-digiavustaja, joka ei ole käytössä Suomessa. EFF myöntää kuitenkin, että neuvontapalvelun rakentaminen ei ole mahdollista ilman runsasta netinkäyttöä.

EFF kritisoi myös sitä, että vaikka Microsoft sanoo anonymisoivansa tiedot, se ei ole kertonut, miten prosessi tapahtuu ja kauanko tietoja säilytetään.

Kritiikin terävin kärki kohdistuu siihen, että käyttäjien on tehtävä valinta turvallisuuden ja yksityisyyden välillä. Vaikka Windows 10 on myös EFF:n mukaan tietoturvallisin Windows, ainoa tapa saada siitä yksityinen on käyttää yritysversioissa olevaa tilaa, jossa päivityksiä ei asenneta lainkaan.

EFF vaatii Microsoftia "kertomaan totuuden" käyttäjilleen ja tarjoamaan todellisia sekä helppokäyttöisiä mahdollisuuksia poistaa järjestelmän ominaisuuksia käytöstä. Lisäksi tietoturvapäivitykset tulisi eriyttää järjestelmän muista päivityksistä.

Microsoftin kannan mukaan kysymys tiedonkeruussa on Windows 10:n vakauden parantamisesta, ja yhtiö toimii paikallisten lakien puitteissa eikä ihmisiä yksilöiviä tietoja luovuteta mainostajille. Lisäksi Microsoftin mukaan Windows Update ei toimi, jos laiteista ei kerätä telemetriatietoja.

Microsoft kommentoi EFF:n syytöksiä ZDNetille. Yhtiön mukaan Microsoft "on omistautunut asiakkaidensa turvallisuuteen ja siitä huolehtimiseen, että asiakkailla on riittävät tiedot päätösten tekemiseksi". Yhtiö huomauttaa myös korjanneensa Windows 10 -päivitysprosessiaan palautteen pohjalta ja sanoo, että Windows 10:llä on kaikista Windowseista paras käyttäjätyytyväisyys.

Kommentit

    Näytä lisää