Tietoturva

Verkkokonnilla ovela harhautus: Näin huijausviesti menee täydestä

Julkaistu: , Päivitetty:

Verkon huijareita tulee varoa nyt lomakaudella tavallistakin enemmän yrityksissä. Uusi ansa voi harhauttaa tarkkaavaisenkin työntekijän.


Tietoturvayhtiö D-Fence kertoo uudenlaisesta pomohuijauksesta, jolla todistetusti on jo yritetty iskeä eri yrityksiin Suomessa. Huijauksissa käytetään niin kutsuttua häivedomainia.

Häivedomain on esimerkiksi sähköpostiviestiin laitettu verkkotunnus, joka nopealla silmäyksellä näyttää oikealta, mutta sisältää ansan. Esimerkiksi Osoite.fi voidaan kirjoittaa muotoon 0soite.fi korvaamalla iso O-kirjain numerolla 0.

Näin on toimittu muissakin huijauksissa, jotka huiputtivat jopa tietoturvan asiantuntijaa. Rikolliset saivat pääsyn hänen varastettuun iPhoneensa käyttämällä aidolta näyttänyttä osoitetta iCIoud.report, jossa pieni l-kirjain olikin todellisuudessa iso i-kirjain.

Rikolliset myös rekisteröivät verkkotunnuksensa ja luovat niille sähköpostipalvelut, joita sitten hyödynnetään omassa petostoiminnassa, D-Fence kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Verkkohuijaukset ovat alati kehittyvä vitsaus yrityksissä ja muualla, mutta nyt lomien alettua uhka korostuu. Tämä johtuu siitä, että yrityksissä on usein varamiehitys, eivätkä sijaiset kenties ole yhtä varpaillaan saapuvien sähköpostien kanssa. Konnat tietävät tämän.

Väärillä verkko-osoitteilla on sinänsä huijattu jo vuosikaudet. Konnat ovat esimerkiksi ostaneet tunnuksia, jotka ovat muunnelmia suosituista verkon kohteista kuten Googlesta. Tavoitteena on kalastella kävijöitä, jotka kirjoittavat osoitteen vahingossa väärin selaimeen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Asentaja-Ismo hiljensi IS:n torstaisessa vaalitentissä puoluejohtajat – IS tapasi 60-vuotiaan asentajan Tampereella ”Jos joudun työttömäksi, kuka minut työllistää?
   Kotimaa
  3. Lehtiväite: Suomi salakuunteli Trumpin ja Putinin keskustelua Helsingin huippukokouksessa
   Ulkomaat
  4. Lohta vain kerran viikossa, rinnat muokataan suuriksi palloiksi – julkkiskaunottaret kertovat nyt rehellisesti, miten kiistelty fitness-buumi levisi Suomeen
   Viihde
  5. Ensitestissä Kia Proceed Shooting Brake – haastaa rohkealla otteellaan reilusti kalliimman ”esikuvansa”
   Autot
  6. Suomessa taotaan Kiinan valtion määräyksellä olympiaurheilijoita lähes rajattomalla budjetilla – ”Suomi ei änkytä ihmisoikeuksista”
   Urheilulehden parhaat
  7. Facebook oli ensin ”kuin paratiisi”, mutta neljä vuotta sitten Joonas Konstig sulki sometilinsä: ”Kuin jonkinlainen loitsu”
   Digitoday
  8. Selvitysmies kertoo lakkautetun Kirill Babitzin säätiön taustoista – Keräsi varoja lipun­myynti­tuloista, vuoden 2010 jälkeen tapahtui ratkaiseva käänne
   Musiikki
  9. Ylikonstaapeli Nina Pelkonen ymmärtää seksuaalirikoksista nousseen huolen, mutta varoittaa ylilyönneistä – ”Ei omankäden oikeutta”
   Kotimaa
  10. KSML: Ilmavoimien uusi komentaja myöntää, että Lemmenjoelta tuli lommo imagoon
   Kotimaa
  11. Tunti sitten
  12. Yön uutiset: Lue mitä tapahtui kun nukuit
   Yön uutiset
  13. Näytä lisää