Verkkokonnilla ovela harhautus: Näin huijausviesti menee täydestä

Julkaistu: , Päivitetty:

Verkon huijareita tulee varoa nyt lomakaudella tavallistakin enemmän yrityksissä. Uusi ansa voi harhauttaa tarkkaavaisenkin työntekijän.


Tietoturvayhtiö D-Fence kertoo uudenlaisesta pomohuijauksesta, jolla todistetusti on jo yritetty iskeä eri yrityksiin Suomessa. Huijauksissa käytetään niin kutsuttua häivedomainia.

Häivedomain on esimerkiksi sähköpostiviestiin laitettu verkkotunnus, joka nopealla silmäyksellä näyttää oikealta, mutta sisältää ansan. Esimerkiksi Osoite.fi voidaan kirjoittaa muotoon 0soite.fi korvaamalla iso O-kirjain numerolla 0.

Näin on toimittu muissakin huijauksissa, jotka huiputtivat jopa tietoturvan asiantuntijaa. Rikolliset saivat pääsyn hänen varastettuun iPhoneensa käyttämällä aidolta näyttänyttä osoitetta iCIoud.report, jossa pieni l-kirjain olikin todellisuudessa iso i-kirjain.

Rikolliset myös rekisteröivät verkkotunnuksensa ja luovat niille sähköpostipalvelut, joita sitten hyödynnetään omassa petostoiminnassa, D-Fence kertoo.

Verkkohuijaukset ovat alati kehittyvä vitsaus yrityksissä ja muualla, mutta nyt lomien alettua uhka korostuu. Tämä johtuu siitä, että yrityksissä on usein varamiehitys, eivätkä sijaiset kenties ole yhtä varpaillaan saapuvien sähköpostien kanssa. Konnat tietävät tämän.

Väärillä verkko-osoitteilla on sinänsä huijattu jo vuosikaudet. Konnat ovat esimerkiksi ostaneet tunnuksia, jotka ovat muunnelmia suosituista verkon kohteista kuten Googlesta. Tavoitteena on kalastella kävijöitä, jotka kirjoittavat osoitteen vahingossa väärin selaimeen.

Kommentit

    Näytä lisää