Yhdysvallat haluaa selittää tiedusteluaan Facebook-oikeudenkäynnissä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat haluaa selittää tiedusteluaan Facebook-oikeudenkäynnissä

Yhdysvaltojen hallinto haluaa osallistua oikeudenkäyntiin, jossa halutaan estää Facebookia viemästä eurooppalaisten tietoja Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille.

Itävaltalainen aktivisti Max Schrems haastoi Facebookin oikeuteen Yhdysvaltojen massavakoilun takia. ­

14.6.2016 16:15

Yhdysvaltojen viranomaiset haluavat ottaa osaa Irlannissa käytävään oikeudenkäyntiin, jossa syytettynä on yhteisöpalvelu Facebook ja samalla Yhdysvaltojen tiedustelu.

Oikeudenkäynnissä on tarkoitus ratkaista, onko Facebookilla lupaa siirtää eurooppalaisten käyttäjiensä tietoja Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. Oikeutta käydään Irlannissa, sillä Facebookin Euroopan päämaja sijaitsee siellä.

Kanteen nostanut itävaltalainen yksityisyysaktivisti Max Schrems on saavuttanut asiassa jo tärkeitä voittoja. Viime vuoden lokakuussa Euroopan unionin tuomioistuin kumosi Yhdysvaltojen ja Euroopan välisen turvallista tietojenkäsittelyä koskevan Safe Harbor -sopimuksen. Syynä olivat tietovuotaja Edward Snowdenin paljastukset Yhdysvaltojen tiedustelupalveluiden tekemästä massavakoilusta, joka koski muun muassa Facebookin ja monien muiden yhdysvaltalaisten verkkopalveluiden käyttäjiä.

Yhdysvaltojen hallitus pyysi maanantaina Irlannin korkeimmalta oikeudelta, että ne pääsisivät mukaan oikeudenkäyntiin niin sanottuina "amicus curiae" -tahoina. Nimityksellä tarkoitetaan oikeudenkäyntiin osallistujaa, joka ei ole paikalla puolustuksen tai kanteen nostajan kutsumana, mutta voi tuoda tapauksen käsittelyyn liittyvää lisätietoa.

Max Schrems on kommentoinut Yhdysvaltojen pyyntöä Europe-v-Facebook -sivustollaan, ja sanoo odottavansa oikeudenkäyntiä innolla. Hän arvioi, että Yhdysvallat haluaa puolustaa tiedustelulakejaan mahdollisesti tärkeässä oikeudenkäynnissä.

Yhdysvaltojen hallinto on jo aiemmin väittänyt, että Euroopan oikeuslaitokset ovat tulkinneet väärin tiedustelulakeja ja niiden antamia valtuuksia yhdysvaltalaisten it-yhtiöiden tallentamiin tietoihin. Oikeudenkäynti voi vaikuttaa Facebookin lisäksi useisiin muihin tunnettuihin yhdysvaltalaisiin verkkopalveluihin ja it-yhtiöihin, ja estää niitä siirtämästä eurooppalaisten käyttäjiensä tietoja Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimilleen.

Schrems muistuttaa, että eurooppalaisessa oikeudenkäynnissä Yhdysvaltojen edustajaa eivät suojele Yhdysvaltojen luottamuksellisuutta koskevat lait, vaan tämän on puhuttava valan velvoittamana totta, tai seuraukset voivat olla vakavat.

– Tämä voi olla meille ainutlaatuinen tilaisuus, Schrems kirjoittaa kommentissaan.

– Odotan innolla mahdollisuutta kysyä kaikenlaisia epämukavia kysymyksiä Yhdysvaltojen tiedustelusta tässä menettelyssä. On hyvin mielenkiintoista, miten Yhdysvaltojen hallinto reagoi selviin todisteisiin oikeuden edessä.

Oikeus tekee Yhdysvaltojen pyyntöä koskevan päätöksensä kahden viikon kuluessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?