EU:n tietosuojavaltuutettu Giovanni Buttarelli tyrmää Privacy Shield -tietoturvasopimuksen - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Sopimus USA:n kanssa kaatumassa: Miten käy eurooppalaisten tietoturvan?

Euroopan tietosuojavaltuutetun mukaan Privacy Shield ei ole riittävän vahva.

31.5.2016 15:01 | Päivitetty 31.5.2016 14:29

Euroopan ja Yhdysvaltojen välinen muun muassa verkkopalveluja koskeva sopimus uhkaa romuttua ennen kuin sitä on edes solmittu. Niin sanotun Privacy Shield -sopimuksen tuorein arvostelija on Euroopan tietosuojavaltuutettu Giovanni Buttarelli.

Privacy Shield -sopimuksen tarkoituksena on turvata eurooppalaisten käyttäjien tietoturva yhdysvaltalaisissa verkkopalveluissa, mutta Buttarellin mukaan sopimusluonnos ei ole riittävän vahva, eikä täytä EU:n lakien vaatimuksia.

Buttarellin mukaan Yhdysvaltojen kanssa hierottuun sopimusehdotukseen tarvitaan merkittäviä parannuksia, että se kunnioittaisi keskeisiä tietosuojan periaatteita.

Privacy Shield -sopimusehdotuksen hylkäsivät aiemmin jo eri EU-maiden tietosuoja-asiamiehet, jotka moittivat sopimusta sekavaksi. Heidän mukaansa sopimusteksti jätti yhä auki sen mahdollisuuden, että Yhdysvaltojen tiedustelu jatkaa eurooppalaisten käyttäjien tietojen laajaa keräämistä Yhdysvalloissa sijaitsevista verkkopalveluista.

Myös Buttarellin mukaan Yhdysvaltojen viranomaiset saattavat rutiininomaisesti tutkia esimerkiksi ne tiedot, jotka eurooppalaiset käyttäjät ovat tallentaneet yhdysvaltalaisiin verkkopalveluihin, kuten Facebookiin. Sopimus koskee myös tuhansia muita palveluita, kuten verkkokauppoja ja yritysten välisiä palveluista

Privacy Shield -sopimuksen on tarkoitus olla jatkoa 15 vuotta vanhalle Safe Harbour -sopimukselle, jonka EU-tuomioistuin tuomitsi mitättömäksi viime lokakuussa pääasiassa tietovuotaja Edward Snowdenin paljastusten takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?