Microsoft tukee Privacy Shield -sopimusta - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Microsoftilta vihreää valoa EU:n ja USA:n tietosuojasopimukselle

Microsoft pitää EU:n ja Yhdysvaltojen välistä Privacy Shield -sopimusta hyvänä pohjana tarkemmille sopimuksille.

13.4.2016 15:36 | Päivitetty 13.4.2016 15:36

Microsoft ilmoittaa tukevansa uutta Yhdysvaltojen ja EU:n välistä Privacy Shield -sopimusta, jonka on tarkoitus suojata Euroopan maiden kansalaisten tietoja muun muassa Yhdysvaltojen massavakoilulta.

Microsoftin EU-hallintoon liittyvistä asioista vastaavan johtajan John Frankin mukaan Privacy Shield tarjoaa hyviä keinoja erimielisyyksien ratkaisemiseksi, vaikka se tarvitsee toimiakseen myös tarkempia toimintaohjeita ja sopimuksia. Microsoft sitoutuu muun muassa vastaamaan kaikkiin saamiinsa valituksiin 45 päivän kuluessa sopimuksen ehtojen mukaan.

Yhdysvallat on myös luvannut nimittää oikeusasiamiehen käsittelemään EU:n kansalaisten valituksia ja kyselyjä heidän tietojensa käsittelystä.

Privacy Shield -sopimus on jatkoa 15 vuotta vanhalle Safe Harbour -sopimukselle, jonka EU-tuomioistuin tuomitsi mitättömäksi viime lokakuussa pääasiassa tietovuotaja Edward Snowdenin paljastusten takia.

Safe Harbour - ja Privacy Shield -sopimusten tarkoitus on taata, että yhdysvaltalaiset yritykset, esimerkiksi yhteisö- ja sähköpostipalvelut käsittelevät eurooppalaisten käyttäjiensä tietoja luottamuksellisesti ja suojaavat heidän oikeuttaan yksityisyyteen.

Snowdenin paljastusten perusteella Yhdysvaltojen tiedusteluvirasto NSA:lla on pääsy varsinkin muiden kuin yhdysvaltalaisten käyttäjien tietoihin.

Arvostelijoiden mukaan EU:ssa tietosuojavaltuutettujen pohdittavana oleva Privacy Shield ei ole juuri edeltäjää parempi, sillä se sallii edelleen tiedusteluviranomaisille käyttäjien tietojen keräämisen. Sopimuksen mukaan viranomaiset eivät kuitenkaan saisi ilman erityistä syytä tutkia yksittäisten eurooppalaisten käyttäjien tietoja.

Frankin mukaan Microsoft on aina sitoutunut suojaamaan oikeutta yksityisyyteen, ja muistuttaa yhtiön käyneen oikeutta Yhdysvaltoja vastaan suojellakseen käyttäjänsä Irlannissa sijaitsevalle palvelimelle tallennettuja tietoja.

Toisaalta Snowdenin paljastamissa NSA:n luottamuksellisissa kalvoissa Microsoft oli mainittu yhtenä vakoiluviraston vanhimmista tietolähteistä.

Frankin mukaan pilvipalvelut voivat tehostaa talouskasvua ja vastata maailman tärkeimpiin haasteisiin, mutta toisaalta ihmiset eivät käytä tekniikkaa, jos he eivät luota siihen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?