Tietoturva

Käytätkö Huawei-puhelinta? Tiedä tämä tietoturvastasi

Julkaistu: , Päivitetty:

Taustalla olevat vpn-ohjelmistot ja selaimen anonyymivälilehdet suljetaan automaattisesti.
Kiinalaisen Huawein käyttämä EMUI (Emotion UI) -niminen Android-versio sammuttaa itsekseen vpn-tietoturvaohjelmat, kun puhelin lukitaan tai on hetken käyttämättä.

Tieto perustuu Digitodayn havaintoihin useilla Huawei-laitteilla ja kolmella eri vpn-ohjelmistolla. Näiden joukkoon kuuluu suomalaisen F-Securen Freedome.

Ilmiö toistuu Huawein valmistamissa Honor-puhelimissa, sillä ne käyttävät myös Huawein EMUI-Androidia.

Sen sijaan Huawein valmistamassa Nexus 6P -puhelimessa ongelmaa ei esiinny. Puhelin perustuu tiukkoihin Googlen määrityksiin, ja siinä on perusmuotoinen Android.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vpn-ohjelmistoja käytetään paitsi tietoliikenteen salaamiseen, myös käyttäjän alkuperän salaamiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjä tulee paljastaneeksi oikean ip-osoitteensa jatkaessaan lepotilassa olleen puhelimen käyttöä ilman vpn-yhteyden uudelleenaktivointia.

Tarkkasilmäinen käyttäjä saattaa huomata, että vpn-yhteyden sammuttua salauksesta kertova avainsymboli on kadonnut näytön yläreunasta.

Vpn-yhteyksien lisäksi EMUI sulkee itsekseen myös Chrome-selaimen anonyymin selaustilan. Tämä ei paljasta käyttäjää, mutta saattaa hankaloittaa web-sivulle palaamista, sillä Chrome ei tallenna selaushistoriaa anonyymitilassa toimiessaan.

Huawein kuluttajatuoteryhmän johtaja Mika Engblomin mukaan ilmiö johtuu Huawein käyttöjärjestelmän virransäästöasetuksista, jotka sulkevat käyttämättömiä sovelluksia.

Engblomin mukaan asiaa ei olla näillä näkymin korjaamassa päivityksellä. Tämä olisi hyvin työlästä, sillä se edellyttäisi kaikkien käynnissä pidettävien ohjelmien tunnistamista käyttöjärjestelmässä.

Huawein mukaan sovellukset on mahdollista saada pysymyään auki seuraavalla tavalla:

- Puhelimen virransäästötilaksi asetetaan normaali tai suorituskykyinen (puhelimen hallinta > virransäästö).

- Sovellus on merkitään "suojatuksi sovellukseksi" (EMUI 3.0:ssa ja 3.1::ssä asetusten kautta, 4.0:ssa puhelimen hallinta -sovelluksesta).

- Lopuksi sovellus lukitaan käsin: Tämä tapahtuu menemällä auki olevien ohjelmien listaukseen neliöpainikella ja vetäisemällä haluttua ohjelmaa hieman alaspäin ohjelmistolistauksessa.

Sovellukset on lukittava käsin uudestaan puhelimen uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Artikkelia muokattu kello 9.25 ja 9.36, jolloin Huawei täydensi lausuntoaan.




Kommentit

    Näytä lisää

    Tuoreimmat