Irlanti tutkii Facebook-datan luovutuksen Yhdysvaltoihin - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Mullistavan päätöksen jälkeen: Irlanti penkoo Facebook-datan

Irlannin tietosuojaviranomainen katsoo, onko Facebookin tapa lähettää käyttäjätietoja Yhdysvaltoihin ongelmallinen.

Max Schrems odottamassa EU-oikeuden päätöstä 6. lokakuuta.

20.10.2015 16:18 | Päivitetty 20.10.2015 16:23

Irlannin tietosuojaviranomainen suostuu lakiopiskelijan vanhaan vaatimukseen tutkia yhteisöpalvelu Facebookin tavat luovuttaa käyttäjätietoja Yhdysvaltoihin. Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Itävaltalainen opiskelija Max Schrems otti Facebookista käänteentekevän voiton kaksi viikkoa sitten, kun Euroopan unionin korkein oikeus lyttäsi Euroopan ja USA:n välisen tärkeän datasopimuksen.

Vuonna 2000 sovittu safe harbour -menettely on toiminut perustana eurooppalaisten käyttäjätietojen välittämisessä yhdysvaltalaisille yrityksille. Mutta se on edellyttänyt, että Yhdysvallat takaa riittävästi henkilökohtaisen tiedon suojelun. NSA-paljastusten jälkeen tällaista taetta ei enää ole, oikeus katsoi.

EU-oikeuden kantaa oli pyytänyt irlantilainen oikeusistuin. Irlanti on tutkimusten keskipiste, koska Facebookin Euroopan pääkonttori sijaitsee Dublinissa.

Datasopimuksen määrääminen pätemättömäksi koskettaa kaikkiaan tuhansia yrityksiä ja voi pakottaa miettimään tietojen luovutustapoja uusiksi laajalla skaalalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?