"Kaksi sanaa paljastaa pettäjäpalvelun murtajan naiseksi"

Julkaistu:

John McAfeen mukaan pettäjäpalvelun tietojen vuodossa ei ole kyse varsinaisesta ulkopuolisen suorittamasta tietomurrosta, vaan jäljet johtavat emoyhtiön työntekijään.


John McAfee on vakuuttunut, että Ashley Madison -tietovuoto tehtiin sisältä käsin, hän kertoo International Business Timesin julkaisemassa artikkelissa.

Entinen tietoturvayhtiön perustaja ja omistaja John McAfee kertoo voivansa vuosikymmenien kyberturvallisuuskokemuksensa perusteella sanomaan varmaksi, että tietoja ei murrettu esiin verkon ulkopuolelta, vaan ne keräsi luotettu työntekijä.

– Pystyn tunnistamaan murron sisäpiiriläisen tekemäksi 100 % varmuudella tarpeeksi suuren datamäärän perusteella – ja 40 gigatavua on enemmän kuin tarpeeksi, McAfee väittää.

McAfee perustaa väitteensä siihen, että tietovuoto sisältää paljon tiedostoja, joista ei käytännössä ole hakkereille mitään iloa ja joiden kerääminen verkon ulkopuolelta ei olisi ollut vaivan arvoista saavutettuun hyötyyn nähden.

Tällaisiksi materiaaleiksi McAfee laskee esimerkiksi Ashley Madisonin toimistojen pohjapiirroksen, yrityksen organisaatiokaaviot ja lähdekoodit Avid Life Median käyttämille ohjelmille.

Näiden haaliminen verkon ulkopuolelta olisi McAfeen mielestä turha temppu vaivaan ja riskiin nähden – ellei aikeissa le kilpailevan palvelun perustaminen.

Lisäksi yleensä varsinaiset verkkopalvelut ja yrityksen oma sisäverkko ovat erillään toisistaan, mutta Ashley Madison -tietovuodon tekijällä on ollut pitkään pääsy kaikkiin järjestelmiin.

McAfee ei ole suinkaan ensimmäinen, joka epäilee Ashley Madison -vuodon olevan sisäpiiriläisen tekemä.

Samaan lopputulemaan tuli jo heinäkuussa julkaistun näytteen perusteella esimerkiksi kyberturvallisuudesta Manchesterin yliopistolla luennoiva tohtori Daniel Dresner sekä Israelin armeijan kybersotayksikön entinen komentaja Idan Tendler.

Myös Avid Life Median toimitusjohtaja Noel Biderman on ilmoittanut epäilynsä siitä, että tietovuodon suoritti henkilö, jolla on ollut luvallinen pääsy yhtiön verkkoihin.

McAfee tosin väittää pystyvänsä päättelemään tekijästä vielä yhden yksityiskohdan, jota muut eivät ole pahemmin spekuloineet. Hänen mukaansa tekijä on nainen, mikä paljastuu tämän käyttämistä sanavalinnoista.

McAfeen seksistinen näkemys perustuu erityisesti kahteen ilmaisuun. Ensin hän viittaa siihen, että tietovuotaja puhuu palvelua käyttävistä miehistä sanalla "scumbag" – vapaasti suomentaen limanuljaska. McAfee väittää, että tätä sanaa käyttävät miesten kuvailemiseen vain naiset.

Toinen vihje on McAfeen mielestä se, että tietovuotaja kutsuu erityisesti ystävänpäivän jälkeen seuraa etsinyttä käyttäjää sanalla "dirtbag" – vapaasti suomentaen törkysäkki.

McAfee on sitä mieltä, että ystävänpäivästä välittävät lähinnä naiset, kun taas miehiä se ei keskimäärin kiinnosta. Niinpä ystävänpäivän jälkeen pettäminen on McAfeen väitteissä erityisen paha teko vain naisen mielestä.

– Jos et vakuutu tästä, sinun pitäisi käydä ulkona useammin, McAfee toteaa.

Kommentit

    Näytä lisää