Applen ja Googlen paperipainot myydään tyhmille - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Tappokytkin ei tehoa kaikkiin älypuhelinvarkaisiin

Älypuhelinten varkauksia vastaan kehitetty niin sanottu tappokytkin ei näytä tehoavan varkaisiin niin hyvin kuin on toivottu. IPhone-varkaudet lisääntyivät Seattlen alueella 30 prosenttia sen jälkeen, kun Apple asensi niihin lukitusohjelman.

29.7.2015 9:36 | Päivitetty 29.7.2015 9:36

Android- ja iPhone-puhelimissa on sovellus, joilla niiden tunnusten ja salasanojen haltijat voivat etälukita varastetut laitteet. Kalifornia määräsi tässä kuussa tappokytkimen pakolliseksi kaikkiin heinäkuun alun jälkeen valmistettuihin ja osavaltiossa myytäviin älypuhelimiin.

Etälukitun puhelimen on määrä kelvata vain paperipainoksi, mutta kaikkia varkaita se ei ole pysäyttänyt. Wall Street Journalin kokoamien lukujen mukaan varkausluvut ovat jopa kasvaneet. Sen mukaan varkaat ovat onnistuneet ottamaan osan puhelimista käyttöön lukituksesta huolimatta.

Puhelinvarkaat ovat oppineet sulkemaan vohkimansa puhelimet välittömästi, jottei niitä pystytä paikantamaan. He saavat muutettua ne rahoiksi myymällä toimimattomia puhelimia asioita ymmärtämättömille. Jotkut ovat myös onnistuneet tekeytymään puhelinten omistajiksi ja onkimaan tietoonsa niiden salasanat ja aktivoimaan laitteet. Osa “paperipainoista” myydään varaosiksi.

Kuusi kuukautta sen jälkeen, kun Apple alkoi asentaa etälukitussovelluksia, iPhone-ryöstöt vähenivät lähes 40 prosenttia San Franciscossa ja 24 prosenttia Lontoossa. New Yorkin poliisin mukaan iPhone-ryöstöt ja varkaudet vähenivät viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla toistakymmentä prosenttia.

Wall Street Journalin keräämät luvut maalaavat monimutkaisemman kuvan. Texasin Austinissa varastettujen ja kadonneiden iPhone-puhelinten lukumäärä laski 17 prosenttia kuudessa kuukaudessa etälukituksen tulon jälkeen.

Kalifornian Oaklandissa laskua oli ensimmäisen kuuden kuukauden aikana 11 prosenttia, mutta koko vuoden luvut nousivat hieman edellisvuotta suuremmiksi. Seattlessa varkauksia oli 30 prosenttia enemmän.

Tappokytkin voisi estää varkauksia tehokkaammin, jos se ei vaatisi käyttäjältä aktivointia.

Consumer Reportsin lukujen mukaan viime vuonna Yhdysvalloissa varastettiin 2,1 miljoonaa älypuhelinta. Vuonna 2013 varastettujen puhelinten lukumäärä oli 3,1 miljoonaa. Kuluttajaorganisaation mukaan lukujen kutistuminen johtuu varkauksia torjuvista sovelluksista ja muutoksista laskentamenetelmissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?