Tietoturva

Archive.is yllätti: "Tämä sivusto on kielletty Suomessa"

Julkaistu: , Päivitetty:

Archive.is alkoi estää pääsyn palveluun Suomesta käsin. Syistä annetaan vain epämääräisiä vihjeitä.


Haktivistien suosima, mutta myös muiden nettisurffaajien käytettävissä oleva verkkopalvelu Archive.is lakkasi toimimasta Suomesta käsin tiistaina. Syy on epäselvä.

Eräänlaisena aikakapselina toimivaan verkkopalveluun voi säilöä verkkosivuja, ja yksi tunnetuista käyttäjistä on Syrian Electronic Army, joka todistaa Archive.is:n avulla hyökkäyksiään, joissa se sotkee uhrien sivustoja. 

Twitter-keskustelu aiheesta on epäselvä, mutta kaikesta päätellen Archive.is:n nimettömänä pysyttelevä ylläpitäjä katkaisi itse suomalaisten pääsyn palveluun – mahdollisesti välttääkseen jonkinlaisen yhteenoton Suomen hallituksen kanssa.

Ylläpitäjä viittasi johonkin rajaselkkaukseen ja sanoi hänen olevan ilmeisesti "jollakin suomalaisella mustalla listalla, mikä voi liittyä palveluun". Muissa viesteissä hän sanoo saaneensa "poistopyynnön suurelta suomalaiselta yritykseltä". Hän myös sanoo, että kyseessä saattaa kuitenkin olla "väärä hälytys".
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Archive.is:ään yrittää, se esittää ympäri ruutua vierivän estoilmoituksen, jossa lukee useilla kielillä "Tämä sivusto on kielletty Suomessa". Ylläpitäjän mukaan esto perustuu ip-osoitteeseen.

Suomessa operaattorit eivät ole toimineet näin Pirate Bayta estäessään. Esimerkiksi DNA:n kohdalla ruutuun tulee vain ilmoitus "palvelinta ei löytynyt", jos Pirate Bayhyn yrittää. Siksi kyseessä ei näytä olevan mikään suomalaisten operaattorien estotoimi.

Operaattorien harjoittama esto edellyttäisi myös ensin oikeuden määräystä Archive.is:ää vastaan.

Kommentit

    Näytä lisää