Tältä näyttää kohdistettu huijausviesti - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Tältä näyttää kohdistettu huijausviesti

Myös massapostituksiin liittyy personointi. Varmista postiohjelmasi asetuksista, että kuvia ei ladata automaattisesti.

No hei Tood! Valitettavasti lähettämäsi lasku jää maksamatta. (Klikkaa isommaksi.) ­

26.5.2015 11:42 | Päivitetty 26.5.2015 10:37

Ei liene kenellekään uutinen enää vuonna 2015, että verkon käyttäjiltä yritetään kalastella tietoa ja koneille yritetään ujuttaa haittaohjelmia. Kalasteluviestiä saattaa olla kuitenkin vaikea tunnistaa.

Tässä on yksi esimerkki. Kyseessä ei vaikuta olevan vastaanottajalle erikseen räätälöity, vaan enemmänkin massapostitettu viesti. Henkilökohtainen, vakoilutarkoituksessa lähetetty kalasteluviesti olisi mitä todennäköisimmin suomeksi, ja lähettäjäksi olisi väärennetty joku vastaanottajan tuttu.

Yllä olevassa huijausviestissä lähestytään yleisellä tekniikalla, eli tuputtamalla laskua englanninkielisessä viestissä.

Hiiren kohdistimen vieminen viestin (lataamatta jätetyn) kuvan tai linkkien päälle paljastaa, että nettiosoitteeseen on piilotettu vastaanottajan sähköpostiosoite. Linkin klikkaaminen paljastaa viestin lähettäjälle, että vastaanottaja on sen lukenut. Tämä tarkoittaa sitä, että sähköpostiosoite on käytössä ja kelvollista kauppatavaraa – ja sinne kannattaa lähettää lisää postia.

Latauslinkin klikkaaminen ei kannata, sillä siitä voi saada koneelleen kaikkea jännää – kokeilematta jäi.

Jos sähköpostiohjelmassa on napsautettu asetuksista päälle kuvien automaattinen lataus, roskapostittaja saa tietää mailin lukemisen yhteydessä vastaanottajan mailiosoitteen olevan käytössä. Viestin kuvat ladataan tällöin personoidun linkin kautta lähettäjän palvelimelta käsin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?