FBI varoittaa lentokoneen kaappaamisesta istuimesta käsin - Tietoturva - Ilta-Sanomat

FBI varoitti lentoyhtiöitä: Tarkkailkaa outoja kaapeleita istuimessa

Uhka ei ole uusi, mutta siihen ei ole juuri reagoitu. FBI katsoi tarpeelliseksi julkaista asiasta hälytyksen lentoyhtiöille, Wired kertoo.

23.4.2015 11:18 | Päivitetty 23.4.2015 11:18

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja Yhdysvaltain lentoturvallisuuselin TSA haluavat lentoyhtiöiden kiinnittävän huomiota lentokoneiden viihdejärjestelmien näpelöintiin tai verkkoihin tunkeutumisiin, Wired-lehti kertoo.

Yksityisesti jaetun hälytyksen mukaan miehistöjen tulisi kiinnittää huomiota kaikkiin merkkeihin, jotka viittaavat matkustajan yrittävän kytkeytyä istuimien alla oleviin verkkoportteihin.

Mahdollisesta vaarasta kielivät esimerkiksi "tuntemattomien kaapelien tai johtojen kytkeminen lennonaikaiseen viihdejärjestelmään tai epätavallisiin paikkoihin istuimessa".

Miehistöjen tulee myös raportoida muun muassa sosiaalisen median viestit, joissa viitataan uhkailevasti lentokoneiden eri tietoliikennejärjestelmiin.

FBI:n mukaan tällä hetkellä ei ole todisteita, että hyökkääjä saisi koneen navigaatiojärjestelmän haltuunsa tällä tavoin, mutta mahdollisuuteen suhtaudutaan vakavasti.

Vitsi happinaamareista otettiin vakavasti

Uhkakuva ei ole ihan uusi. Hakkeri Chris Roberts sanoo varoitelleensa lentoyhtiöitä asiasta jo vuosia ilman vastakaikua. Viime viikolla lennon aikana Roberts vitsaili tunkeutumisesta lentokoneensa verkkoon katsoakseen, voisiko hän pelleillä matkustajien happinaamareiden kanssa. Twitter-viesti aiheutti sen, että FBI oli häntä vastassa määränpäässä.

Viime elokuussa toinen tietoturvatutkija Ruben Santamarta kiinnitti huomiota täysin samaan vaaraan. Hänen mukaansa terroristi voisi teoriassa käyttää lentokoneen langatonta verkkoa tunkeutuakseen koneen kommunikaatiojärjestelmiin ja sitä kautta myös navigaatiojärjestelmiin.

Järjestelmien valmistajat kiistivät vaaran, mutta viime viikolla Yhdysvaltain hallituksen Government Accountability Office julkaisi raportin, jonka mukaan suojaamattomat yhteydet matkustajien wlan-verkon ja joidenkin Boeing- ja Airbus-lentokoneiden välillä saattavat mahdollistaa koneen kaappaamisen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?