Jolla ja SSH löivät hynttyyt yhteen: Tulossa turvallinen käyttöjärjestelmä

Julkaistu: , Päivitetty:

Jolla esitteli lehdistötilaisuudessaan tablettiaan ulkomaiselle lehdistölle. Kiinnostavinta oli kuitenkin Jollan yhteistyö toisen suomalaisyhtiön, SSH:n, kanssa.


Suomalaisyhtiö Jolla julkisti tänä aamuna 2.0-version Sailfish-käyttöjärjestelmästään Barcelonan MWC-messuilla.

Yhtiön mukaan käyttöjärjestelmä on nyt valmis lisensoitavaksi, minkä yhtiö kertoo olevan pääasiallinen bisnesmallinsa. Jolla sanoo etsivänsä lisensointisopimuksia esimerkiksi paikallisten verkkokauppojen suunnasta. Kohdemaita ovat muun muassa Intia, Venäjä, Kiina ja Japani.

Tarkkaan ottaen Sailfish 2.0 ei ole uusi järjestelmäversio, sillä järjestelmä saa päivityksiä kuukausittain. Se on enemmän merkki Sailfishin kypsymisestä uudelle tasolle, selventää yhtiön viestintäjohtaja Juhani Lassila.

Tilaisuudessa puhuneen Jollan hallituksen puheenjohtajan Antti Saarnion mukaan merkittävimpiä Sailfishin uudistuksia ovat suora Intel-laitteistotuki Atom x3 -prosessoreille, paranneltu Android-yhteensopivuus, käytettävyyttä parantavat muutokset käyttöjärjestelmässä sekä joukko pienempiä uusia ominaisuuksia, kuten parannellut ilmoitusnäkymät.

Tuki Intel-piirisarjoille mahdollistaa sen, että puhelinvalmistajien on nyt mahdollista asentaa Sailfish Intel-pohjaisiin laitteisiinsa. Intel kasvattaa markkinaosuuttaan mobiililaitteissa tasaisesti.

Suomalaista turvaa maailmalle

Toinen julkistus oli SSH:n kanssa toteutettava Sailfish Secure -käyttöjärjestelmä. Järjestelmä perustuu jollan nykyiseen Sailfishiin, mutta siihen on tehty merkittäviä lisäyksiä tietoturvapuolella.

Jollan ohjelmistojohtaja Marc Dillon muistutti, että Sailfish on maailman ainoa ei-amerikkalainen, ei-tietoja-käyttäjistään-keräävä käyttöjärjestelmä.

Sailfish Securen on määrä ilmestyä ensi vuonna. SSH:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Mika Lauhteen mukaan järjestelmä rakentuu Jollan Sailfishistä, jonka päälle lisätään SSH:n tietoturvaominaisuuksia. Osa on avointa koodia, mutta osa on SSH:n omaa.

– Ihan kaikkea emme halua jakaa, Lauhde sanoi.

Ominaisuuksia ovat muun muassa verkkoyhteyksien tunnelointi sekä avaimenhallinta. Sailfishiä käyttävän organisaation on mahdollista määritellä backend-palvelimellaan muun muassa se, sallitaanko Sailfishiin Android-ohjelmia. Useamman eri operaattorin sim-kortit eivät ole ongelma, sillä backend-järjestelmä on operaattoririippumaton.

Lauhde ylisti turvaratkaisun kattavuutta läpi koko ohjelmisto/laitteistopinon.

– Jollan käyttöjärjestelmä on avointa koodia. Sen alla ovat Intelin piirisarjassa olevat turvaominaisuudet, jota Nokia oli aikoinaan suunnittelemassa, Lauhde sanoi viitaten jollalaisten Nokia-taustaan.

Kommentit

    Näytä lisää