Sony-jupakka jatkuu, Pohjois-Korean yhteydet taas poikki - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Kohufilmi The Interview teki ennätyksen Sonylle

Massiivisen kyberhyökkäyksen keskiössä ollut The Interview -elokuva nousi neljässä päivässä Sony Picturesin kaikkien aikojen suosituimmaksi verkkojulkaisuksi.

29.12.2014 7:00 | Päivitetty 29.12.2014 8:11

Sony Pictures julkaisi The Interview -elokuvan jouluaattona. Neljässä päivässä sitä ostettiin tai katsottiin maksullisena suoratoistona kaksi miljoonaa kertaa. Rahaa verkkolevityksestä kertyi 15 miljoonaa dollaria eli yli 12 miljoonaa euroa.

Sonyn mukaan The Interview’n verkkolevitys Yhdysvalloissa ja Kanadassa tapahtui Googlen Youtuben ja Playn ja Microsoftin Xbox Videon kautta. Hd-version 48 tunnin vuokraus maksoi kuusi dollaria ja omaksi ostaminen 15 dollaria. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

The Interview on komedia, jossa kohelletaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-Unin salamurhaamiseksi. Pohjois-Korea on kiistänyt olleensa Sonyyn kohdistuneen kyberhyökkäyksen takana, mutta on kiitellyt sitä oikeutetuksi teoksi.

Elokuva ei anna mairittelevaa kuvaa maan johtajasta, ja Pohjois-Korean viranomaiset ovat vastanneet loukkaukseksi kokemaansa elokuvaan rasistisella nimittelyllä. Häirikkövaltio sanoi Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman koheltavan kuin apina viidakossa. Obama on kehottanut Sonya julkaisemaan elokuvan hyökkäyksestä huolimatta.

Aikaisemmin Sony päätti olla julkaisematta elokuvaa kyberhyökkääjien vaatimusten mukaisesti. Obaman, elokuvateollisuuden ja sananvapaudesta huolehtivien tahojen painostuksesta filmi kuitenkin tuotiin levitykseen verkkoon ja rajalliseen määrään elokuvateattereita. Nettijulkaisu on tuottanut Sonylle enemmän kuin teatterien lipputulot.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean suhteet ovat filmikohun myötä tulehtuneet entisestään. Yhdysvallat on virallisesti syyttänyt Pohjois-Koreaa Sonyyn kohdistuneesta hyökkäyksestä, vaikka kaikki tietoturva-asiantuntijat eivät ole vakuuttuneita maan syyllisyydestä. Pohjois-Korean verkkoyhteydet maailmaan katkesivat pari päivää sen jälkeen kun Obama lupasi vastatoimia. Yhdysvallat kuitenkin kiisti olleensa yhteyksien katkeamisen takana.

Sunnuntaina kiinalainen Xinhua-uutistoimisto raportoi Pohjois-Korean menettäneen verkkoyhteytensä uudelleen. Maan johto syytti myös tästä katkosta Yhdysvaltoja.

Kiinalla näyttää olevan jonkinasteinen rooli koko jupakassa. Pohjoiskorealaisten hakkerointikykyjen sanotaan tulevan Kiinasta, jonka kautta myös maan verkkoyhteydet kulkevat. Toisaalta Yhdysvaltain hallitus on pyytänyt Kiinaa avustamaan nettiterrorismin tukahduttamisessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?