“Order confirmation” on lahjakauden suosikkihaittaohjelma - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Klikkaa koneesi jouluksi bottiverkkoon - "Kiitos kun ostit verkkokaupasta"

Julkaistu: 4.12.2014 7:00, Päivitetty 4.12.2014 8:16

Order confirmation, vahvistus verkkokaupan tilauksesta kolahtaa miljoonien ihmisten sähköpostiin näinä päivinä. Valitettavasti se tulee usein ihan väärältä lähettäjältä.

Order confirmation -viestin lähettäjä on usein bottiverkko, joka levittää haittaohjelmia. Tilausvahvistuksen tai saapuvan lähetyksen ilmoitukseksi naamioitu viesti pyytää vastaanottajaa klikkaamaan lisätietolinkkiä.

- Älä missään nimessä klikkaa linkkiä, varoittaa tietoturvablogi Krebs on Security.

Asprox-bottiverkko lähettää miljoonia order confirmation -viestejä joka päivä.

Brian Krebsin mukaan ajankohtaan liittyvät roskapostiviestit onnistuvat usein huijaamaan myös sellaisia ihmisiä, jotka tavallisesti osaavat tunnistaa ja välttää kalasteluyritykset.

Krebs muistuttaa, että yleensä oikeissa tilausvahvistuksissa on tieto, joka yksilöi tilauksen ja jonka avulla sen voi tarkistaa kaupan verkkopalvelusta. Siis vaikka olisi tilannut verkkokaupasta jotain, linkkiä ei kannata klikata.

Sähköpostihaittaohjelmia seuraavan Malcoveryn mukaan tilausvahvistuksen nimellä kulkevat roskapostit aktivoituvat kiitospäivän aikoihin. Niissä houkutellaan vastaanottajia linkkaamaan haittaohjelmia tartuttaville sivuille tai niissä on liite, joka saastuttaa Windows pc:n ja tekee siitä osan Asprox-roskapostiverkkoa.

Asprox-haittaohjelma on erityisen ilkeä troijalainen. Se kerää koneelta sähköpostiosoitteet ja salasanat ja laittaa saastuneen pc:n levittämään tartuntaa ja roskapostia. Siinä on myös osio, joka ajaa pc:n skannaamaan verkkopalveluita haavoittuvuuksien löytämiseksi. TrendMicrolla on hyvä kuvaus Asproxin toiminnasta (pdf, 30 sivua).

Asprox myös vaihtelee viestiensä otsikoita. Se voi olla muun muassa yksi seuraavista: Acknowledgment of Order, Order Confirmation, Order Status, Thank you for buying from (Walmart/Target/tms) ja Thank you for your order.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?