Wikileaks pudotti pommin – laittoi vakoiluohjelman ladattavaksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Wikileaks toivoo ohjelman jakamisen auttavan kehittämään työkaluja ohjelmistoa vastaan.


Wikileaks on julkaissut tänään sivuillaan FinFisher-vakoiluohjelman ladattavaksi. FinFisher on saksalainen kaupallinen vakoiluohjelma, joka toimii OS X:ssä, Windowsissa, Linuxissa, Androidissa, iOS:ssa, Blackberryssä, Symbianissa ja Windows Mobilessa. On epävarmaa, toimiiko ohjelma Windows Phonessa.

Ladattavaksi laitettiin ohjelman reititys- ja datankeruumoduulit sekä tietovarantokomponentti. Tämän lisäksi jaossa on ohjelman pc-versio, joka tallentaa muun muassa sähköposteja, videopuheluita sekä vakoilee tietokonetta mikrofonia ja web-kameraa käyttäen.

Wikileaks kertoo toimintansa syyksi sen, että hallituksille myytävää vakoiluohjelmaa käytetään monissa maissa toimittajien, aktivistien ja toisinajattelijoiden vakoilemiseen.

FinFisher-yhtiö kuvailee ohjelmistoaan "innovatiivisiksi epäiltyjen laitteisiin kohdistuviksi kybertyökaluiksi, jotka tuottavat arvokasta tiedustelutietoa".

Wikileaksin pomo Julian Assange kuvaili ohjelman ladattavaksi laittamista tiedotteessa näin:

FinFisher (yhtiö) toimii avoimen röyhkeästi Saksasta käsin myyden vakoiluohjelmia monille maailman pahimmille sortohallituksille. (Angela) Merkelin hallitus väittää olevansa huolestunut yksityisyydestä, mutta sen toimet puhuvat eri kieltä. Miksi he jatkavat FinFisherin suojelemista? Ohjelman jakaminen auttaa teknologiayhteisöä rakentamaan työkalut FinFisheriltä suojautumiselle ja sen komentopalvelimien löytämiseksi.

FinFisher toimi alun perin osana englantilaista Gamma Groupia, mutta erkaantui itsenäiseksi yhtiökseen viime vuoden lopulla.

Toistaiseksi on vaikea arvioida, mihin FinFisherin ladattavaksi laittaminen johtaa. Sillä lienee vaikutuksia ainakin sitä myyvän yhtiön liiketoimintaan.

Vakavampi seuraus lienee se, että vakoiluohjelma levinnee hyvin nopeasti. Kun se on kenen tahansa saatavilla, sen voi uskoa päätyvän nopeasti monenlaisiin vääriin käyttötarkoituksiin.

Digitoday ei linkkaa suoraan vakoiluohjelmia sisältäville sivuille.

Kommentit

    Näytä lisää