Venäjä salailee todellisia kyberkykyjään Ukrainan sodassa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Venäjä salailee todellisia kyberkykyjään Ukrainan sodassa

Venäjä pystyisi lamauttamaan muun muassa Ukrainan sähköverkon ja lentoliikenteen netti-iskulla, arvioi kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll. Venäjä haluaa kuitenkin vielä piilotella todellisia kykyjään.

Venäjä käyttää kybersodan kykyjään vielä enemmän tiedusteluun hyökkäysten sijasta, arvioi kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll.

4.9.2014 6:03 | Päivitetty 3.9.2014 15:57

Venäjä pystyisi todennäköisesti tuottamaan Ukrainalle nykyistä suurempaa tuhoa kybersodalla, jos se vain haluaisi, väittää Jarno Limnéll, joka syyskuun alussa aloitti kyberturvallisuusalan professorina Aalto-yliopistossa.

– Esimerkiksi pahimmillaan iskeä vedenpuhdistusjärjestelmiin, sähköverkon tai lennonjohdon hallintajärjestelmiin eli kriittiseen infrastruktuuriin, sanoo Limnéll.

– Vahva arvioni on, että kyllä Venäjällä kykyä ja valmiutta tällaiseen operaatioon olisi, mutta ainakin toistaiseksi Venäjällä puuttuu poliittinen tahto käyttää tätä kykyä.

Ukrainan hallinnon ja esimerkiksi Naton verkkosivuja kaadettiin keväällä, mutta kriisin aikana ei ole nähty samanlaista laajaa verkkohyökkäystä kuin esimerkiksi vuonna 2007 Viron niin sanotun pronssipatsaskiistan aikana. 

Limnéllin mukaan venäläistaustaisten verkkohyökkäysten vähäisyys voi johtua siitä, ettei Venäjä halua paljastaa kyberaseitaan liian aikaisin.

Sen sijaan Venäjä käyttää kyberkykyjään enemmän vakoiluun kuin suoriin hyökkäyksiin. Venäjän epäillään levittäneen kehittynyttä Snake-vakoojavirusta muun muassa Ukrainan hallinnon tietokoneille. Samaa vakoiluohjelmaa on löydetty myös muutamien muiden maiden johdon koneilta.

– Yksi syy, miksi Venäjä ei toistaiseksi ole halunnut näyttää vahvemmin kyberkykyjään voi olla se, että se kykenee näiden vakoilujärjestelmiensä kautta luomaan niin hyvän tilannekuvan Ukrainan ja myös länsimaiden suunnitelmista, ettei se halua menettää tätä parin askelen etumatkaa, Limnéll arvioi.

– Kun tilannekuva on parempi kuin muilla, niin silloin olet myös vahvoilla tämän päivän sodankäynnissä.

Limnéll muistuttaa, että Snaken lisäksi Venäjällä on käytössä myös SORM-valvontajärjestelmä, joka oli käytössä Sotshin talviolympialaisten aikaan. 

– Venäjä itsekin kertoi siitä, että he kuuntelivat kaikkea, olivat valmiita ottamaan kaiken talteen ja myöskin avaamaan kaiken tietoliikenteen, Limnéll sanoo.

– Nyt voi kyllä ajatella ihan loogisestikin, että Venäjä on ulottanut tämän SORM-järjestelmänsä myös Ukrainaan. Viimeisen puolen vuoden aikana Ukrainasta ja muualtakin on löytynyt merkkejä vakoiluohjelmista.

Limnéllin mukaan Ukrainassa ei voida puhua kybersodasta.

– Toisaalta tuskin koskaan enää tulee konfliktia, jossa verkko ei ole jollain tavalla mukana, Limnéll sanoo.

Varsinaisia strategisia oppeja kybersodalla ei vielä ole. Limnéllin mukaan valtioiden suurin ongelma on sovittaa yhteen verkossa ja taistelukentillä tehtävät operaatiot.

– Pelikirja on vielä tyhjä, sillä ennakkotapauksia kybersodasta on vähän. Näitä strategioita kirjoitetaan nykyisissä ja tulevissa kriiseissä. Arvioni mukaan Venäjä on niiden laatimisessa vahvasti mukana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?