Suomalaiset ihmettelivät puhelinta – Xiaomi kiirehti pelastamaan kasvojaan

Nousevaa kiinalaisvalmistajaa uhkasi vakoiluskandaali, eivätkä F-Securen löydökset auttaneet asiaa. Nyt ongelma selitetään ja korjataan.

Xiaomin perustaja Lei Jun lavalla kaksi vuotta sitten.

11.8.2014 14:24 | Päivitetty 11.8.2014 14:24

Xiaomin puhelimet ovat kysyttäneet viime päivinä, kun niiden huomattiin lähettävän vaivihkaa tietoja kiinalaisyhtiön palvelimille. Siksi myös suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure päätti ottaa asiasta selvää.

F-Secure ei ottanut kantaa Xiaomin puolesta taikka vastaan, mutta totesi ainakin RedMi 1S -puhelimen lähettävän Xiaomille esimerkiksi laitteen imei-tunnuksen ja omistajan puhelinnumeron. Tietoja ei edes salattu.

Mutta Xiaomin (ja aiemmin Googlella työskennelleen) Hugo Barran mukaan kysymys ei ole mistään pahantahtoisesta toiminnasta. Kaikki liittyy Xiaomin Miui-käyttöliittymään yhtiön Android-puhelimissa. Kerättyjen tietojen avulla selvitetään, voiko Miuin pilvessä toimiva viestipalvelu reitittää käyttäjän tekstiviestejä ilmaiseksi internetissä.

Xiaomi oli kytkenyt palvelun oletuksena päälle, mutta julkaisi nyt korjauksen, jonka jälkeen käyttäjien pitää erikseen haluta sitä, jotta tietoja alkaa virrata yhtiölle.

– Me emme hae tai tallenna yksityistä tietoa ilman käyttäjien lupaa, Barra alleviivaa Google+ -kirjoituksessaan.

Päivityksen jälkeen palvelimille lähetettävät puhelinnumerot ovat myös salattuja. Mutta esimerkiksi Engadget jäi kysymään, miksi tietoja ei ollut alun perinkin salattu oletuksena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?