Turvamäyrä suojelee yksityisyyttäsi ja estää seurantaa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Yksityisyyden suojaksi uusi auttaja: Turvamäyrä estää seurantaa

Kuvituskuva
Julkaistu: 24.7.2014 15:07, Päivitetty 24.7.2014 15:06

Kansalaisjärjestö julkaisi oman verkkosuodattimensa, joka suojelee sinua seurannalta.

Tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuksia puolustava järjestö Electronic Frontier Foundation on siirtänyt kehittämänsä verkkosuodatusohjelma Privacy Badgerin julkiseen beta-vaiheeseen. Privacy Badger on verkkoa suodattava ohjelma, joka algoritmisesti tunnistaa käyttäjää seuraavat elementit verkkosivuilla, ja estää niiden lataamisen jatkossa.

Privacy Badger ei ole perinteinen mainossuodatin, vaikka valtaosa sen suodattamasta sisällöstä on kuitenkin mainoksia ja se perustuu ainakin osittain AdBlock Plusin koodiin. Mainostajat kun ovat yleisimpiä verkossa toimivia tahoja, jotka seuraavat sinua sivustoilta toisille. Privacy Badger ei suodata niitä mainoksia, jotka eivät käytä seurantakeinoja.

Toistaiseksi Privacy Badger kohdistuu vasta kolmannen osapuolen sisältöön verkkosivuilla. Tämä tarkoittaa sitä, että verkkosivustolta poistetaan vain sellaisia seurantaan syyllistyviä elementtejä, jotka ladataan joltakin muulta palvelimelta kuin sivu jota varsinaisesti selaat. Tällaisia saattavat olla periaatteessa mikä tahansa osa verkkosivua. Esimerkiksi varsinainen artikkeli jota luet ladataan yleensä eri palvelimelta kuin sivuilla näytettävät mainokset. Monesti myös sivustojen kommenttiosiot ovat kolmannen osapuolen toimittamia.

Käyttäessäsi verkkoa, ohjelma havaitsee mitkä tahot seuraavat sinua, ja pistää vähitellen näitä mainostajia ja muita seuraajia pannaan. Kun jonkin tahon huomataan seuraavan käyttäjää, sen sisältöä ei enää ladata. Näin käyttäjä katoaa tutkalta.

Mikäli Privacy Badger havaitsee jonkin seuraavan elementin olevan tärkeä osa sivuston toiminnallisuutta, se ladataan, mutta kaikki evästeet estetään tästä osoitteesta.

Tulevaisuudessa Privacy Badgeriin tullaan lisäämään toiminnallisuutta myös sivuston oman seurannan kiertämiseksi pelkän kolmannen osapuolen seurannan estämisen lisäksi.

Ohjelma on julkaistu ilmaisina lisukkeina Chrome ja Firefox -selaimiin. Sen voi asentaa kätevästi EFFin sivulla olevasta linkistä.