Tietoturva

Windows XP: Vanha, vaarallinen ja erittäin suosittu

Julkaistu: , Päivitetty:

Windows XP:n markkinaosuus on hyvin vahva, vaikka sen tietoturva on hyvin heikko.


Microsoftin miltei tietoturvatta jättämän Windows XP:n markkinaosuudeksi saatiin huolestuttavia lukemia kesäkuussa. Yhteisenä nimittäjänä kahden eri mittaajan tuloksille on, että XP ei näytä lähtevän kulumallakaan.

Net Applicationsin usein siteerattu tilasto kertoo, että Windows XP käytännössä säilytti osuutensa kesäkuussa verrattuna toukokuuhun ja nauttii noin 25,3 prosentin kannatusta.

Jopa neljännes pc-tietokoneista olisi sellaisen käyttöjärjestelmän varassa, josta ei enää korjata tietoturva-aukkoja ainakaan ilman kalliita yrityksille suunnattuja erityisjärjestelyjä – tai sitten epävarmoja kuluttajille suunnattuja vippaskonsteja.

Microsoft katkaisi XP:n tuen huhtikuussa. Tästä lukien käyttöjärjestelmävanhuksen osuus on pudonnut yhdellä prosenttiyksiköllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

XP on selvä kakkonen Windows 7:n hallitessa markkinoita noin 50 prosentillaan. Microsoftin uusin käyttöjärjestelmä Windows 8.1 on hienoisessa kasvussa, mutta on päässyt vasta lähelle seitsemää prosenttia. Windows 8:n ja 8.1:n yhteenlaskettu osuus jopa laski vähän toukokuusta.

Eri tavalla samoja markkinoita mittaava StatCounter vahvistaa havainnot ainakin XP:n osalta. Sen osuus pysytteli toukokuun lukemissa ja oli kesäkuussa lähellä 15 prosenttia. Myös StatCounterin mukaan pudotusta on tullut huhtikuusta yhden prosenttiyksikön verran.

On epäselvää, kuinka paljon Microsoft saa syyttää itseään Windows XP:n vahvasta asemasta. Yhtiö meni kaiken paasaamisensa jälkeen sittenkin julkaisemaan yhden kriittisen korjauksen XP:lle takarajan jälkeen, mikä saattoi monen silmissä viedä pohjan yhtiön varoituksilta tietoturvan pettämisestä.

Kommentit

    Näytä lisää