USA:n korkein oikeus ei käsittele Googlen Street View -valitusta - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Street View -salakuuntelukanne käy kalliiksi Googlelle

Street View -kuvausautot tallensivat kameroiden lisäksi tietoja myös wlan-vastaanottimilla.

Julkaistu: 1.7.2014 7:10, Päivitetty 1.7.2014 9:41

Googlea vuosikausia kiusannut wlan-tietojen laittomasta keruusta syntynyt ongelma ei mene millään pois. Korkein oikeus ei myöntänyt Googlelle valituslupaa, joten asiasta nostettu joukkokanne etenee.

Google joutuu vastaamaan joukkokanteeseen Street View -kuvausautojen keräämistä wlan-tiedoista. Yhdysvaltain korkein oikeus ei antanut Googlelle valituslupaa. Samalla se jätti voimaan alempien oikeusasteiden päätöksen, jonka mukaan myös täysin avoimien wlan-verkkojen signaalit ovat lain suojaamaa yksityistä viestintää.

Valitusluvan hylkääminen jätti voimaan joukkokannetta käsittelevän tuomarin alkuperäisen päätöksen, joka sai vahvistuksen myös liittovaltion 9. piirin vetoomustuomioistuimessa syyskuussa. Siinä hylättiin Googlen esittämä kanta, jonka mukaan liittovaltion salakuuntelun kieltävä laki ei koske suojaamattomien langattomien lähiverkkojen kuuntelua. Googlen mukaan avoin wlan-liikenne on julkista.

– Periaatteessa Google haki erittäin laajaa päätöstä, jonka mukaan kaikki suojaamaton ja salaamaton langaton tiedonsiirto olisi julkista riippumatta siitä, onko ihmisillä ollut tarkoitus antaa sitä yleiseen käyttöön, konsulttiyritys Pund-IT:n perustaja Charles King kuvasi Googlen kaatunutta valitusta Tech Newsworldissä.

Google Mapsin Street View -kuvausautot keräsivät laajasti ihmisten wlan-verkkojen liikennettä vuosina 2008 – 2010. Toukokuussa 2010 Google pyysi anteeksi radioviestinnän keräämistä yli 30 maassa ja väitti sen tapahtuneen vahingossa. Se sanoi lopettaneensa wlan-tietojen keräämisen ja sanoi, ettei tietoja koskaan käytetty mihinkään.

Google maksoi seitsemän miljoonan dollarin sakot osavaltioille, mutta muissa maissa asian tutkinta on edelleen vireillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?