Tietoturva

Aiheuttaako Leijonien peli tahattomia ddos-hyökkäyksiä?

Julkaistu: , Päivitetty:

Leijonien pelin seuraaminen työpaikalla voi vaarantaa firman verkon toiminnan ja tietoturvan, varoittaa konsulttiyhtiö KPMG blogissaan. Tietoturvayhtiö Nixussa uhkaan suhtaudutaan rauhallisemmin. Maalaisjärjen saisi silti muistaa.


Tampereella niin kävi jo. Niin moni kaupungin työntekijä katsoi torstaina Leijonien avausottelua omalta työkoneeltaan, että kaupungin tietoverkko hidastui ja potilasjärjestelmät häiriintyivät, Ylen uutiset kertoi torstaina.

Ylen mukaan kaupunki pyysi työntekijöitään seuraamaan kisoja televisiosta, jos niitä nyt työajalla on pakko katsoa.

Konsulttiyhtiö KPMG taas pitää kisojen suorakatselua suoranaisena tietoturvariskinä.

Blogikirjoituksessaan KPMG nimeää ilmiön uudenlaiseksi hyökkäystavaksi Internal Distributed Denial of Services. Siinä verkon palveluiden saatavuus pyritään estämään hajautetusti organisaation sisältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kuinka monessa organisaatiossa tänä päivänä varaudutaan juuri tällaisiin yllättäviin piikkeihin tietoliikenneverkon käytössä, konsulttiyhtiö KPMG kysyy blogissaan.

Keinot
valmiina


Tietoturvayhtiö Nixun kehitysjohtaja Kim Westerlund sen sijaan luottaa yritysten järjestelmiin enemmän kuin KPMG.

Videostreamaus kuormittaa kyllä verkkoa, ja etenkin wlan-verkko tukkiutuu nopeasti, Westerlund toteaa. Mutta yleensä yritysten tuotannollinen verkko ja toimistoverkko on eriytetty toisistaan, jolloin työntekijöiden taukoviihde ei hidasta tärkeitä toimintoja.

Tampereella verkkoja ei ehkä ollut eriytetty toisistaan riittävän hyvin.

Lisäksi yritys voi säädellä etukäteen sitä, minkä verran kaistanleveyttä eri toiminnoille annetaan.

– Näin varmistetaan se, että sähköposti kulkee siitä huolimatta, että putki on tukkeessa videostreamauksen osalta, Westerlund kuvaa.

Westerlundin mukaan verkot ovat kuitenkin yleensä niin nopeita, ettei kisojen katselu juuri häiritse muuta liikennettä. Suurempi ongelma yritykselle lienee se, jos iso osa henkilöstöstä käyttää aikaansa muuhun kuin työntekoon.

KPMG suosittelee joka tapauksessa katsomaan kisoja omasta mobiililaitteesta ja muuta kuin organisaation verkkoa käyttäen.

– Näin poistettaisiin riski (liike)toimintakriittisten järjestelmien hidastumisesta sekä uhka mahdollisista haittaohjelmista, KPMG kirjoittaa.

Rihanna on
yhtä iso riski


KMPG on huolissaan myös siitä, että ilmaisia suoratoistosivuja hakuammunnalla etsivät suomalaiset päätyvät vahingossa haittaohjelmia levittäville sivuille.

Westerlund vertaa riskiä julkkisten valokuvien googlaamiseen. Haittasivuille päätyy yhtä helposti.

Suurimman riskin aiheuttavat pelit ja videot. Kun selain ehdottaa asentamaan jotain, kannattaa tietää mitä tekee. Ja muistaa maalaisjärki ja ladata vain luotettavia sovelluksia.

Kommentit

    Näytä lisää