Älypuhelinten tietoturva tiiviissä paketissa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Kyberturvakeskus oikaisi mutkat: Tässä älypuhelinten tietoturva

Kyberturvallisuuskeskus opettaa yrityksiä älypuhelinten tietoturvallisuudesta – tai turvattomuudesta – Angry Birdsiäkin koskettaneiden vakoilupaljastusten jälkeen.

3.2.2014 13:49 | Päivitetty 3.2.2014 13:50

Kyberturvallisuuskeskus julkaisi eri tilaisuuksissa käyttämänsä esityskalvot älypuhelinten tietoturvasta. Syynä on "lisääntynyt mielenkiinto" aihetta kohtaan, mikä viitannee muun muassa NSA:n harjoittamaan puhelinvakoiluun, missä on käytetty hyväksi esimerkiksi älypuhelimiin asennettavia sovelluksia.

Joitakin kalvoja voi olla vaikea tulkita sellaisinaan ilman esittäjän puhetta, mutta kyllä niistä perusasiat selviävät. Kuten se, että älypuhelin on varsin verkottunut tietokone, johon kohdistuu useita tietoturvauhkia monesta suunnasta.

Keskuksen mukaan kalvot on tarkoitettu herättelemään käyttäjiä ja matkaviestinten tietoturvasta vastaavia pohtimaan, millaisia uhkia organisaation tietoturvaan ja henkilötietojen tietosuojaan kohdistuu, mikäli laitteita otetaan käyttöön ymmärtämättä niiden toimintaperiaatteita.

– Koska kyse on valikoimattomalle yleisölle suunnatuista seminaariesityksestä, osa kalvoille päätyneistä väitteistä on kärjistyksiä ja osatotuuksia, tiedotteessa korostetaan. Väittämiin lukeutuvat muun muassa "puhelin tuntee käyttäjänsä paremmin kuin tämä itse" ja "älypuhelinten vakiointi ja turvaaminen aiheuttaa tietohallinnoille jatkuvan päänsäryn".

Kymmenen näkökulmaa älypuhelimen turvallisuuteen:

  1. Matkapuhelin on verkottunut

  2. Matkapuhelin on täynnä sensoreita, antureita ja muita tarkkailuvälineitä

  3. Matkapuhelin saattaa vuotaa tietoja kolmansille osapuolille

  4. Voiko helppokäyttöinen olla turvallinen?

  5. Matkapuhelin on useimmille vain apuväline

  6. Matkapuhelimen etähallinta on lapsenkengissä

  7. Matkapuhelimen käyttöjärjestelmä osaa muokata itseään

  8. Matkapuhelinta voi päivittää

  9. Matkapuhelin saa (ja ei saa) suojaa verkosta

  10. Matkapuhelin on mobiililaite

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?