Olisiko Rovio voinut estää Angry Birds -pelaajien vakoilun? - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Olisiko Rovio voinut estää Angry Birds -pelaajien vakoilun?

Rovion mukaan se ei ole välittänyt Angry Birds -pelaajien tietoja ulkovaltojen vakoilujärjestöille. Peliyhtiö voisi ainakin yrittää suojata pelaajien tietoja paremmin, jos haluaisi.

30.1.2014 6:14 | Päivitetty 29.1.2014 21:08

Peliyhtiö Rovio kiisti tiistaina tehneensä yhteistyötä Yhdysvaltojen NSA:n tai Britannian GCHQ:n tai muiden valtiollisten vakoiluorganisaatioiden kanssa. Täysin viaton pelaajien tietojen vaarantumiseen yhtiö ei silti ole.

Tietovuotaja Edward Snowdenin välittämien asiakirjojen perusteella vakoojajärjestöt pystyvät keräämään puhelimien käyttäjien tietoja mainosverkostoilta, jotka hoitavat mainosten välittämisen useisiin suosittuihin matkapuhelinsovelluksiin, kuten esimerkiksi Angry Birds -peleihin, uutisoi sanomalehti The New York Times.

Rovion Angry Birds -pelien ei kuitenkaan tarvitsisi välittää pelaajien tietoja eteenpäin mainostajille, ellei yhtiö niin haluaisi.

– Pelin tai minkä tahansa sovelluksen kehittäjä voi itse asettaa mitä asioita sovellus saa tietää käyttäjästä, kertoo Fingersoft-peliyhtiön toimitusjohtaja Toni Fingerroos.

Fingersoft käyttää samaa Millennial Media -mainosalustaa kuin Roviokin.

 – Näitä lupia rajoittamalla sovelluksen kehittäjä voi rajoittaa myös kolmansien osapuolten pääsyä käyttäjien tietoihin. Silloin mikään mainosverkkokaan ei saa niitä tietää, Fingerroos sanoo.

– Meillä on sellainen lähtökohta, ettemme anna sovelluksissamme lupia käyttäjien tietoihin, vaikka mainostaja voisi niitä käyttääkin. Esimerkiksi paikkatiedon avulla voisi näyttää pelin yhteydessä vaikka lähistön ravintoloiden mainoksia.

Roviosta ei haluttu kommentoida Digitodaylle yhtiön tekemiä sopimuksia mainoksista. Yhtiön julkistamista käyttäjäehdoista silti selviää, että Angry Birds välittää pelaajasta monenlaista tietoa mainostajille ja muille kolmansille osapuolille.

Rovio tai kolmannet osapuolet voivat kerätä puhelimesta muun muassa tiedot asennetuista ohjelmistoista, sovelluksien käytöstä, laitteistomallista, käyttöjärjestelmästä, verkkoselaimesta ja internet- ja verkkokäyttäytymisestä.

Nämä tiedot kertovat käyttäjästä jo hyvin paljon.

Lisäksi Rovio voi kerätä ja käsitellä puhelimesta saatavia paikkatietoja. Esimerkiksi Angry Birds Space -peli käyttää muun muassa pelaajan likimääräistä sijaintia, joka saadaan ympäristön radiomastojen ja wlan-verkkojen avulla.

Android-laitteille saatava App Permissions -sovellus näyttää, mitä lupia Angry Birds Space käyttää. Sen mukaan Angry Birds tutkii puhelimesta muun muassa paikkatiedot sekä mitä eri palveluiden tilejä sillä käytetään. Näihin kuuluvat esimerkiksi Facebook-, Google- ja Twitter-tilit.

NSA:n ja yhdysvaltalaisten verkkoyritysten yhteistyöstä on puhuttu jo viime kesästä lähtien, mutta Roviolla tuskin on ollut tietoa siitä, että pelaajien tiedot voisivat mennä mainosyhtiöiden kautta vakoojille.

Lisäksi ole aivan tarkkaan selvillä, miten vakoojat saavat tietonsa puhelimista. Voi olla, että NSA on onnistunut vakoilemaan puhelimien tietoja myös mainosyhtiöiden tietämättä, esimerkiksi jonkin puhelimiin levitettävän urkintaohjelman avulla.

Rovion toimitusjohtajan Mikael Hedin mukaan yhtiö aikoo harkita arvioida suhdettaan mainosverkostoihin, jos vakoiluväitteet osoittautuvat tosiksi. Rovio voisi kuitenkin estää kaikkein ilmeisimmän urkintakeinon ja estää tietojen välittämisen mainosverkostoille, jos se todella haluaisi parantaa pelaajien tietoturvaa. 

App Permissions -sovelluksen lista luvista, joita Angry Birds Space -peli käyttää Android-laitteilla.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?