Suuri verkkouhka pelottaa pankkeja? No ei nyt ihan

Jos ei turhaa, ainakin aivan liioiteltua hötkyilyä. Näin pankkialalla arvioidaan uutisia mahdollisesta uhkaavasta verkkopankkihyökkäyksestä.

2.12.2013 15:22 | Päivitetty 2.12.2013 15:22

Keskusrikospoliisi varoitti viime viikolla, että suomalaisiin verkkopankkeihin kohdistuu ehkä laaja hyökkäys ennen joulua.

MTV:n mukaan verkkopankkeja uhkaisi Citadel-niminen ohjelma, jonka alkuperä on Venäjällä.

Pankkialan toimialajärjestössä Finanssialan keskusliitossa (FK) toppuutellaan uhkakuvia.

Tässä keskustelussa on suoraan sanottuna lähtenyt vähän homma lapasesta, johtaja Risto Karhunen FK:sta sanoo. KRP:llä oli Karhusen mukaan hyvä tarkoitus ennalta estää vahinkoja, mutta asia paisui paljon suuremmaksi kuin hekään varmasti tarkoittivat, Karhunen sanoo.

Uhan määrää ja laatua on vaikea mennä yksilöimään, FK:n vahingontorjunnasta ja turvallisuusasioista vastaava johtaja myöntää silti. Mitään erityisiä toimia pankeissa ei vuodenvaihteessa. Hyökkäysyrityksiä tapahtuu koko ajan, joten niihin varaudutaan jatkuvasti.

Tiedot uhasta ovat kovin häilyväisiä, mutta ainakaan pankeissa tällaista uhkaa ei ole vielä havaittu, Karhunen sanoo.

Vanha virsi – muista päivittää tietoturvaa

Verkkopankkihyökkäykset tehdään asiakkaiden koneilta. Viestintäviraston tietoturvayksikön Cert.fi:n mukaan viime aikoina on liikkunut huijaussähköposteja, joiden avulla rikolliset pyrkivät saamaan verkkopankkien käyttäjätunnuksia ja avainlukulistoja.

Viesteissä on ollut mukana vastaanottajan nimi ja henkilötunnus. Tiedot ovat luultavasti peräisin aiemmasta tietovuodosta. Osa viesteistä on lähetetty poliisin nimissä, osa verkkopankin. Nämä eivät koskaan pyydä tunnuksia sähköpostilla.

Verkkopankin asiakkaan koneen tietoturva pitää olla ajan tasalla. Erityisesti pk-yritysten kannattaa olla hereillä.

Laskujen käsittelijöillä pitäisi olla erikseen kone, jota käytetään vain laskujen maksuun. Sen ei pitäisi olla yhteydessä esimerkiksi sähköpostijärjestelmään, FK:n Karhunen neuvoo.

Tänä vuonna pankkien tietomurroista on tullut tappiota vain viisi tuhatta euroa. Vuosien 20112012 lasku oli suurempi: sadoilta suomalaistileiltä varastettiin yhteensä satoja tuhansia euroja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?