Pidä tiedostot suojassa Cryptlolockerilta irrotetulla massamuistilla - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Etkö enää varmuuskopioi irtolevylle? Aloita uudelleen heti

Cryptolocker iskee myös usb-muisteihin ja pilvessä oleviin tiedostoihin.

20.11.2013 16:08 | Päivitetty 20.11.2013 16:08

Maailmalla ja nyt myös Suomessa nopeasti leviävä, Windows-tietokoneisiin iskevä Cryptolocker-haittaohjelma on osunut oivaan saumaan: Ihmiset ovat lopettaneet varmuuskopioiden tekemisen disketeille tai erillisille muistitikuille.

Nykyisin tärkeistä asiakirjoista otetaan varmuuskopiot raahaamalla ja pudottamalla ne pilvipalveluun kytketylle virtuaalilevylle tai koneessa pysyvästi kiinni olevalle usb-muistille.

Tämä kopiointi ei suojaa Cryptolockerilta. Haittaohjelman iskiessä koneeseen, se salakirjoittaa kiintolevyllä olevien käyttäjän tiedostojen ohella myös verkkolevyillä sekä ulkoisilla massamuisteilla olevat tiedostot.

Tämän jälkeen ohjelma vaatii lunnaita. Ainoastaan sellaiset varmuuskopiot, jotka eivät ole koneeseen yhteydessä, ovat turvassa.

Muistitikku kannattaa siis irrottaa tietokoneesta varmuuskopioinnin jälkeen. Tällöin mahdollinen Cryptolocker-tartunta ei pääse iskemään kiinni varmuuskopioon.

F-Secure huomauttaa blogissaan, että kiristysohjelmat saattavat kokea renessanssin Bitcoinin myötä. Tähän asti lunnaiden maksaminen prepaid-maksukorttien välityksellä on ollut hankalaa, eikä ole tuonut rikollisille huimia määriä rahaa.

Mutta kun Bitcoin tai joku bittimuotoinen maksuväline on omalla koneella vain muutaman klikkauksen päässä, kynnys maksaa lunnaat laskee huomattavasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?