Ranska vaatii nyt selitystä NSA:n 70 miljoonan puhelun nauhoituksesta

Yhdysvaltain kansallisen tiedustelupalvelun NSA:n puhelujen massiivinen salakuuntelu ja tallentaminen herättää kiukkua ranskalaisissa. Ranskan hallitus kutsui maanantaina Yhdysvaltain suurlähettilään antamaan selitystä asiasta.

NSA rakentaa suurta tietojenkäsittelykeskusta.

22.10.2013 10:02 | Päivitetty 22.10.2013 10:04

Le Monde -päivälehti julkaisi Edward Snowdenin vuotamiin tietoihin perustuvan artikkelin NSA:n harjoittamasta massiivisesta ranskalaisten puhelinvakoilusta. Lehden mukaan NSA nauhoitti yli 70 miljoonaa puhelua 30 päivän aikana viime vuonna.

Artikkelin mukaan vuodetut asiapaperit osoittavat, että NSA:n vakoilun kohteena eivät olleet vain terrorismista epäillyt, vaan vakoilu kohdistui poliitikkoihin, liikemiehiin ja virkamiehiin. Ohjelma, jonka koodinimi oli US-985D, vakoili ranskalaiskohteita päivittäin. Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.

NSA on ylpeillyt siitä, että sen urkkimia tietoja on onnistuneesti käytetty vipuina muun muassa  liikeneuvotteluissa.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapaa tänään Pariisissa ranskalaiskollegansa Laurent Fabius’in. Heidän on määrä keskustella Syyrian tilanteesta, mutta Fabius on luvannut ottaa esille myös urkinnan. Hän sanoi:

– Teemme hyödyllistä yhteistyötä terrorismin vastaisessa taistelussa, mutta se ei oikeuta kaikkea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?