Venäjän Sorm-järjestelmä seuraa kaikkea viestintää olympialaisissa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Sorm on Venäjän Prism – ensi helmikuussa tapahtuu

Venäjä aikoo valvoa talviolympialaisten aikaista tietoliikennettä harvinaisen laajalla seurantahankkeella, The Guardian -lehden ja venäläisten toimittajien tutkimus kertoo.

8.10.2013 9:33 | Päivitetty 8.10.2013 9:32

Sotšin talviolympialaiset alkavat ensi vuoden helmikuussa. Kisoihin valmistaudutaan myös Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:ssä.

Brittiläinen teleurkintaa ahkerasti seuraava The Guardian -lehti kertoo saaneensa materiaalia venäläisiltä toimittajilta, jotka ovat tutkineet maan hallinnon aikeita olympialaisissa. Julkiset hankintamateriaalit ja teleyrityksiltä saadut tiedot kertovat poikkeuksellisen laajasta seurantahankkeesta.

”Sorm” avaaliikenteen

Lehden mukaan FSB:llä on kuuntelujärjestelmä nimeltä Sorm. Sana on lyhenne venäjän kielen ilmaiksesta Система Оперативно-Розыскных Мероприятий ja tarkoittaa operatiivisen tiedustelun järjestelmää.

Sorm osaa seurata internetin ja puhelinverkkojen tietoliikennettä. Järjestelmää modernisoidaan ympäri Venäjän, mutta kapasiteettia on parannettu erityisesti Sotšissa.

Venäjän viranomaiset pystyvät järjestelmän avulla seuraamaan ja avaamaan käytännössä kaiken nettiliikenteen, joka kulkee Sotšin alueella. Järjestelmät eivät seuraa vain nettiliikenteen pakettien kulkua, vaan myös niiden sisältö luetaan.

Viranomaiset voivat mukaan tehdä esimerkiksi automaattisia sanahakuja. Kun järjestelmä huomaa avainsanoja viestinnässä, sitä voidaan alkaa tutkia tarkemmin. Järjestelmä toimii siis samaan tapaan kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen NSA:n seurantajärjestelmät.

Laajaaseurantaa

Venäjällä tietoliikenteen valvonta on poikkeuksellisen laajaa. The Guardian kirjoittaa, että laki velvoittaa kaikkia teleoperaattoreita asentamaan seurantajärjestelmät verkkoihinsa. Niiden avulla FSB voi seurata kaikkea haluamaansa liikennettä.

FSB tarvitsee teoriassa luvan tietoliikenteen salakuunteluun, mutta näitä lupia ei tarvitse esittää kenellekään. Liikennettä voidaan seurata ilman operaattorien tietoa asiasta. Guardianin mukaan Sotšissa on kiinnitetty erityishuomiota siihen, että olympialaisten aikaisia valtavia liikennemääriä voidaan tehokkaasti valvoa.

Yksi syy hankkeeseen voi olla olympialaisten turvallisuuden parantaminen. Venäjä voi haluta myös estää esimerkiksi mielenosoituksia, joita Sotšissa saatettaisiin nähdä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?