Tietoturva

Kun muut katsovat olympialaisia, FSB katsoo tietoliikennettä

Julkaistu:

Venäjä aikoo valvoa talviolympialaisten aikaista tietoliikennettä harvinaisen laajalla seurantahankkeella, The Guardian -lehden ja venäläisten toimittajien tutkimus kertoo.


Sotšin olympialaiset alkavat helmikuussa. Kisoihin on valmistauduttu myös Venäjän turvallisuusviraston FSB:n puolella.

The Guardian -lehti kertoo saaneensa materiaalia venäläisiltä toimittajilta, jotka ovat tutkineet maan hallinnon aikeita olympialaisissa. Julkiset hankintamateriaalit ja teleyrityksiltä saadut tiedot kertovat poikkeuksellisen laajasta seurantahankkeesta.

”Sorm” avaa
liikenteen


Lehden mukaan FSB:llä on käytössä järjestelmä nimeltä Sorm. Sen avulla voidaan seurata internetin ja puhelinverkkojen tietoliikennettä. Järjestelmää modernisoidaan ympäri Venäjän, mutta kapasiteettia on parannettu erityisesti Sotšissa.

Venäjän viranomaiset pystyvät järjestelmän avulla seuraamaan ja avaamaan käytännössä kaiken nettiliikenteen, joka kulkee Sotšin alueella. Järjestelmät eivät seuraa vain nettiliikenteen pakettien kulkua, vaan myös niiden sisältö luetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viranomaiset voivat The Guardianin mukaan asettaa esimerkiksi automaattisia sanahakuja. Kun järjestelmä huomaa näitä sanoja viestinnässä, sitä voidaan alkaa tutkia tarkemmin. Järjestelmä toimii siis samaan tapaan kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen NSA:n seurantajärjestelmät.

Laajaa
seurantaa


Venäjällä tietoliikenteen valvonta on poikkeuksellisen laajaa. The Guardian kirjoittaa, että laki velvoittaa kaikkia teleoperaattoreita asentamaan seurantajärjestelmät verkkoihinsa. Niiden avulla FSB voi seurata kaikkea haluamaansa liikennettä.

FSB tarvitsee teoriassa luvan tietoliikenteen salakuunteluun, mutta näitä lupia ei tarvitse esittää kenellekään. Liikennettä voidaan seurata ilman operaattorien tietoa asiasta. Guardianin mukaan Sotšissa on kiinnitetty erityishuomiota siihen, että olympialaisten aikaisia valtavia liikennemääriä voidaan tehokkaasti valvoa.

Yksi syy hankkeeseen voi olla olympialaisten turvallisuuden parantaminen. Venäjä voi haluta myös estää esimerkiksi mielenosoituksia, joita Sotšissa saatettaisiin nähdä.

Kommentit

    Näytä lisää