Tietoturva

Iran vapautti Facebookin ja Twitterin yhdeksi päiväksi

Julkaistu:

Iranilaiset olivat innoissaan maanantaina, kun Facebook, Twitter ja muut yhteisömediat avautuivat. Tiistaiaamuna Iranin palomuuri oli taas paikoillaan.


Poukkoileva viestintäpolitiikka heijastaa Iranissa meneillään olevaa poliittista kädenvääntöä. Nettiviestintä on ollut ankarasti säänneltyä vuodesta 2009 lähtien.

Silloin iranilaiset protestoivat laajasti yhteisömediassa konservatiivisen presidentin Mahmud Ahmadinežadin uudelleenvalintaa. Siitä lähtien iranilaiset ovat joutuneet käyttämään virtuaaliverkkoja ja muita kiertoteitä päästäkseen maan ulkopuolisiin yhteisöpalveluihin tai tyytymään maan hallituksen valvomaan Youtube-jäljitelmään.

Maan internetiä valvovan komitean johtaja Abdolsamad Khoramabadi toivoi, että verkkojen maanantainen avautuminen oli vahinko. Hänen mukaansa syyllisiä pitää rangaista, jos teko oli tahallinen, kirjoitti Los Angeles Times, joka yhdisti yhteisöpalveluista käytävän kädenväännön maassa käytävään kamppailuun uraanin rikastamisesta.

Iranin uusi presidentti  Hasan Ruhani on rohkaissut hallituksensa ministereitä avaamaan Facebook-tilejä hallinnon avoimuuden kasvattamiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maan ulkoministeri Javad Zarif jopa lähetti yhteisömedian kautta tervehdyksen maailman juutalaiselle yhteisölle Rosh Hashana -juhlapäivänä, kun taas edellisen presidentin aikana hallitus  toivoi Israelin valtion pyyhkimistä kartalta. Kovan linjan konservatiivit nimittävät Facebookia sionistiseksi työkaluksi.

Maan lopullista päätösvaltaa käsissään pitävä uskonnollisen johtajan ajatollah Ali Khamenei tulkittiin antaneen tukeaan joustavampaan suhtautumiseen uraanin rikastamiseen liittyvissä neuvotteluissa, kun hän sanoi:

– Painija voi osoittaa joustavuutta taktisista syistä, mutta hän ei unohda kuka hänen kilpailijansa on  ja mikä on päämäärä.

Sama kuminauhataktiikka näyttää olevankäytössä myös maan internetsäännöstelyssä.

Kommentit

    Näytä lisää