Suomalaisia vakoileva ruotsalaistiedustelu antaa tietoja NSA:lle

Julkaistu: , Päivitetty:

Ruotsalainen tiedustelukeskus FRA on tietosuojarikkomuksista syytetyn Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA:n merkittävä kumppani Euroopassa.


Ruotsin puolustusvoimien alainen radiotiedustelukeskus FRA antaa Yhdysvalloille pääsyn Baltian eri maiden vedenalaisiin tiedonsiirtokaapeleihin. Asiasta kertoo ruotsalainen Tukholman Metro-lehti.

Lehti ei erittele tai täsmennä, kuuluuko Suomi joukkoon. FRA:n edustajat eivät halunneet kommentoida asiaa tarkemmin.

Ruotsin ja USA:n tiedusteluyhteistyön laajuus on paljon odotettua suurempaa. Lehden mukaan FRA on NSA:n toiseksi tärkein tiedustelukumppani brittiläisvirasto GCHQ:n jälkeen.

The Guardianin
ja The New York Timesin vuodetut asiakirjat paljastavat, että NSA ja vastaava GCHQ pääsevät käsiksi muun muassa yksityisten ihmisten sähköposteihin, verkkopankkiin ja potilastietoihin, joita suojataan automaattisilla salausmekanismeilla.

Ruotsalaistietojen mukaan FRA:n yhteistyöstä on kertonut brittitoimittaja Duncan Campbell. Häntä on kuultu EU:n parlamentissa. Campellin twiitin mukaan Ruotsista käytettiin koodinimeä "Sardiini".

FRA:n ja NSA:n yhteistyö koskettaa myös Suomea. Kun suomalainen internetin käyttäjä saa sähköpostiviestin ulkomailta tai avaa ulkomaisen www-sivun, viestit ja sivut kulkevat mitä todennäköisimmin Ruotsin kautta. Vain pieni osa Suomen internet-liikenteestä ohjautuu muita teitä.

Vuonna 2009 FRA sai oikeuden seurata Ruotsissa toimivien teleoperaattoreiden verkkoliikennettä sekä kaikkea maan läpi kulkevaa ulkomaista verkkoliikennettä. Lain tuomat Suomea koskevat tietoturvariskit ovat jääneet vähäiselle huomiolle.

Kommentit

    Näytä lisää