USA:n vakoilubudjetti paljastui: Kymmeniä miljardeja dollareita ja 129 000 työntekijää

NSA-vuotaja Edward Snowden on paljastanut Yhdysvaltojen ”mustan budjetin” Washington Post -lehdelle. USA on rakentanut jättimäisen 52,6 miljardin dollarin vakoilukoneiston, jonka yksityiskohdat ovat yllättäviä.

| Päivitetty

Washington Post on julkaissut laajan artikkelin Yhdysvaltojen tiedustelun ”mustasta budjetista”. Lehti on rakentanut myös interaktiivisen sivuston, jossa tiedusteluelinten rahoitusta ja toimintaa voi tutkia.

Lehti kertoo saaneensa tiedot Edward Snowdenilta, joka on vuotanut laajan määrän vakoiluvirasto NSA:n ja Yhdysvaltojen tiedustelun asiakirjoja tiedotusvälineille. Snowden luovutti lehdelle vuoden 2013 tiedustelubudjetin. Yhdysvallat on aiemminkin kertonut kokonaissummista, mutta rahoituksen jakautumista ei ole paljastettu.

Washington Postin mukaan 178-sivuinen budjetti kertoo myös hankkeiden tavoitteista sekä niiden onnistumisista ja ongelmista.

129 000 työntekijää – 40 miljardia

Yhdysvaltojen tiedustelukoneista on jättimäinen. Sen palkkalistoilla on yli 107 000 omaa työntekijää. Lisäksi tiedusteluvirastojen palveluksessa on noin 22 000 ulkopuolista sopimustyöntekijää.

Budjetin kokonaissumma on hurja. Yhdysvallat käyttää tiedusteluun vuosittain 52,6 miljardia dollaria eli noin 40 miljardia euroa. Yhdysvaltojen pelkkä tiedustelubudjetti lähentelee Suomen valtion koko budjettia, joka on ensi vuonna noin 54 miljardia.

Keskustiedustelupalvelu CIA (Central Intelligence Agency) vie suurimman siivun rahasta, lähes 15 miljardia dollaria vuodessa. Elektroniseen tiedusteluun ja tietoverkko-operaatioihin keskittynyt NSA (National Security Agency) kuluttaa noin 11 miljardia dollaria vuodessa.

Kolmanneksi kallein virasto on NRO eli (National Recoinnaissance Office). Se kehittää ja ylläpitää Yhdysvaltojen vakoilusatelliittien verkostoa. Vuosikustannus on reilut kymmenen miljardia dollaria.

Neljäntenä on National Geospatial-Intelligence Program, jonka tehtävä on tuottaa kartta- ja kuva-aineistoa Yhdysvaltojen armeijalle, tiedusteluyhteisölle ja muille viranomaisille. Vuosibudjetti on noin viisi miljardia euroa.

CIA suurin yllättäjä

Washington Postin mukaan asiakirjat paljastavat, että Yhdysvaltojen vakoiluvirastojen budjetit ovat kasvaneet melkoisesti viime vuosina. Esimerkiksi CIA:n ja NSA:n budjetit ovat kasvaneet yli puolella vuoden 2004 jälkeen. Suurin osa tiedusteluvaroista on suunnattu terrorismin vastaiseen taisteluun.

Suurimpia yllätyksiä oli CIA:n massiivinen budjetti. Washington Postin mukaan se paljastui paljon suuremmaksi kuin asiantuntijat ovat aiemmin arvioineet. Aiemmin tiedustelukoneiston ykkösvirastona on pidetty NSA:ta. Se saattaakin olla suurempi työntekijämäärältään, mutta CIA:n ulkomainen tiedonkeruu ja muut operaatiot kuluttavat enemmän rahaa.

Lehden mukaan budjetti paljastaa, että CIA ja NSA ovat aloittaneet ”aggressiivisia uusia hankkeita”, joissa murtaudutaan muiden maiden tietoverkkoihin. Tavoitteena on tietojen varastaminen tai sabotaasi.

Vakoilua ja vastavakoilua kohdistetaan vihollisten lisäksi myös ”ystäviin”. Esimerkiksi vastavakoilun ykköskohteet ovat Kiina, Venäjä, Iran, Kuuba ja Israel. Näistä viimeinen on Yhdysvaltojen liittolainen.

Ongelmakohtia on useita

Budjettimateriaali paljastaa myös Yhdysvaltojen tiedustelun puutteita, kertoo Washington Post. Iranin, Kiinan ja Venäjän hallintoon on vaikea ujuttaa tietolähteitä.

Kaikkein vaikein tapaus on kuitenkin Pohjois-Korea. Maan hallitsijan Kim Jong Unin aikeista ei tiedetä juuri mitään, ja Yhdysvaltojen tiedot maan ydinhankkeista ovat puutteellisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?