Vakoojien väitetään välttelevän Lenovon tietokoneita - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Onko näin: Vakoojat varovat Lenovon tietokoneita

Kuvituskuva
Julkaistu: 31.7.2013 15:34, Päivitetty 31.7.2013 15:35

Kiinalainen tietotekniikka näyttää herättävän pelkkiä verkkolaitteita laajempia pelkoja. Australialaisen Financial Review'n mukaan Lenovon tietokoneet ovat pannassa monessa läntisessä tiedustelupalvelussa.

Financial Review on kuullut, että niin Australian, USA:n, Britannian kuin Uuden-Seelanninkin tiedustelu- ja sotilasorganisaatiot kieltävät kiinalaisen Lenovon koneiden käyttämisen salaisissa verkoissaan.

Artikkelin mukaan käytäntö on ollut voimassa jo viime vuosikymmenen puolivälistä. Koneista sanotaan tuolloin löydetyn tarkoituksellisia turva-aukkoja ja takaovia, joiden kautta ulkopuoliset voisivat urkkia tietoja.

Lenovo oli tuolloin juuri ostanut IBM:ltä sen pc-yksikön. Kiinan valtio omistaa merkittävän osan Lenovosta.

Australian puolustusministeriö ilmoitti pian artikkelin ilmestyttyä, ettei sillä ole Lenovon koneisiin kohdistuvaa sulkua. Myös tietokonevalmistaja itse sanoo olevansa tietämätön käyttökiellosta.

FR:n kuulemat asiantuntijat toteavat, että taidokkaasti tehtyjen takaporttien havaitseminen on erittäin vaikeaa. He muistuttavat myös, että vihamielisiksi muunneltujen sirujen lisääminen tuotantoketjuihin on hyvinkin mahdollista, kun puolijohdemarkkinat ovat nykyisin globaaleja.

Epäilyksistä Lenovon laitteiden mahdollisesta käytöstä vakoilutarkoituksiin on kerrottu aiemminkin. Jo vuonna 2006 USA:n viranomaiset kertoivat BBC:lle, ettei niiden käytössä olevia lukuisia Lenovo-koneita saa käyttää salaiseksi luokitelluissa tehtävissä.

Tuoreimmat osastosta