Nyt salattu on huomenna julkista – tästä asiantuntijat varoittavat nettikäyttäjiä

Internetin tietoturvaan on kiinnitetty viime aikojen paljastusten valossa entistä enemmän huomiota. Asiantuntijoiden mukaan erityishuomiota kannattaa kiinnittää siihen, että vaikka tiedon salaisi nyt, joku voi hyvinkin purkaa salauksen myöhemmin ja kaivaa tiedon esiin.

| Päivitetty

Tietovuotaja Edward Snowdenin verkkovakoilua koskevien paljastusten jälkeen myös moni tavallinen internetin käyttäjä on huolestunut tietoturvastaan. It-viikon haastattelemien tietoturva-asiantuntijoiden mukaan paljastusten hyvä puoli on se, että ihmiset miettivät aiempaa enemmän, mitä tietoja internetiin laittavat.

– Snowden-tapauksen yksi jo näkyvissä oleva positiivinen seuraus on, että se on ainakin jossain määrin tehnyt ihmisistä varovaisempia internetissä toimimisen suhteen, Stonesoftin kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnéll sanoo.

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus Tieken tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi muistuttaa, että internet on muuttanut ihmisten käsitystä yksityisyydestä perusteellisesti.

– Sellaista yksityisyyttä mitä pidimme itsestäänselvyytenä vielä parikymmentä vuotta sitten, ei ole enää olemassa, Kasvi sanoo.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kehottaa käyttämään tervettä maalaisjärkeä internetiin tietoja laitettaessa.

– Tähän pätee nyrkkisääntö, että pitää ajatella kuka niitä tietoja voisi tulevaisuudessa lukea ja mihin niitä voitaisiin käyttää, Aarnio sanoo.

"Nettiin jääikuinen tietojälki"

Asiantuntijoiden mukaan avainasemassa on nimenomaan tulevaisuuden pitäminen mielessä. Vaikka kukaan ei hyötyisi internetiin laitettavista tiedoista juuri nyt, ne voivat myöhemmin aiheuttaa ikäviä yllätyksiä.

– Vaikkei pitäisikään itseään tällä hetkellä sellaisena ihmisenä, jonka persoonasta tai vaikkapa sukupuolielämästä joku olisi kiinnostunut, niin vaikkapa 20 vuoden päästä saattaakin olla sellaisessa asemassa, että tekemiset kiinnostaa. Silloin vanhat viestit voidaan kaivaa esiin, Kasvi sanoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi verkkovakoilusta nyt syytetty Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA rakentaa valtaisia arkistopalvelimia, joihin säilötään kaikenlaista tietoa myöhempää käyttöä varten.

– Tätä ihmiset eivät tule ajatelleeksi. Sinne kerätään myös suojattua tietoliikennettä, jonka salauksen he uskovat voivansa purkaa myöhemmin, kun purkamisteknologia kehittyy, Kasvi sanoo.

Myös Stonesoftin Limnéll painottaa, että verkkoon laitettu tieto on erittäin vaikeaa pyyhkiä lopullisesti pois.

– Ihmiset laittavat internetiin hyvinkin helposti sellaisia tietoja itsestään, joita eivät koskaan jakaisi fyysisessä maailmassa tai huutelisi kaduilla. Ja internetissä tietojälki on ikuinen, Limnéll sanoo.

Paluu menneillevuosikymmenille?

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että internet tarjoaa niin huikaisevia mahdollisuuksia, että on lähestulkoon mahdotonta ajatella ihmisten rajoittavan verkon käyttöä merkittävästi. Stonesoftin Limnéll povaa kuitenkin, että kaikkein henkilökohtaisimmat asiat pidetään jatkossa poissa verkosta.

– Voisin kuvitella, että tämän keskustelun yhtenä tuloksena kaikkein arkaluontoisimpia asioita ei enää edes digitaaliseen muotoon laiteta, hän sanoo.

– Tässä saattaa olla paluuta vanhaan kassaholvipolitiikkaan, jossa salaisuudet on kirjoitettu ei-digitaaliseen muotoon ja säilötty kassakaappiin.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kehottaa ihmisiä parantamaan tietoturvaansa, mutta toivoo viestien lähettelemisen jatkuvan ennallaan.

– En sanoisi, että lopettakaa viestintä, vaan käyttäkää niitä mahdollisuuksia parantaa tietoturvaa, mitä on saatavilla, hän sanoo.

Jyrki Kasvi on samoilla linjoilla: hänen mukaansa normaalit yksityiselämän asiat, joiden ei voi olettaa aiheuttavan "parisuhdekriisiä kummempia seurauksia", voi edelleen hoitaa sähköpostitse.

Jarno Limnéllin mukaan ihmiset ovat tehneet verkkorikollisten työn hyvin helpoksi laittamalla henkilökohtaisia tietojaan internetiin. Jo pieni pohtiminen ennen klikkausta parantaisi tilannetta hänen mukaansa rutkasti.

– Suomen kyberturvallisuuden tasoa parannettaisiin 80 prosenttia jättämällä hölmöt mokat tekemättä, Limnéll sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?