Tietoturva

Mitä tapahtui hakkerille, jonka vuoksi USA katkaisi Suomen nettipiuhat?

Julkaistu: , Päivitetty:

Amerikkalaiset panivat Suomen internet-yhteyden viikoksi poikki vuonna 1988. Mutta mitä sitten tapahtui?


Yle nosti toissapäivänä puheenaiheeksi amerikkalaisten väitetyn koston Suomelle 1990-luvulla.

Vuonna 1994 esitetyn Poliisi-TV:n jakson mukaan amerikkalaiset katkaisivat suomen nettiyhteydet viikoksi 1990-luvulla suomalaishakkerin tietomurtoyritysten vuoksi.

– Taannoin eräs opiskelija yritti Suomesta käsin tunkeutua amerikkalaisten yritysten tietojärjestelmiin kansainvälisen internet-tietoverkon kautta. Rangaistukseksi koko Suomen internet-yhteys suljettiin viikoksi, sanottiin tv-ohjelmassa.

Tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan väite ei todennäköisesti ole aivan totta. Järvinen kertoo blogissaan, että kyse lienee 1980-luvun tapauksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomi pääsi internetiin vuonna 1988 pohjoismaisen Nordnetin kautta 56-kilobittisellä satelliittiyhteydellä. Pian tämän jälkeen jostain suomalaisesta yliopistosta yritettiin murtautua amerikkalaiseen ydintutkimusta tekevään Livermoren laboratorioon.

Amerikkalaiset pudottivat varotoimena Pohjoismaat pois internetistä, mitä ei Järvisen mukaan tuolloin mediassa noteerattu lainkaan.

Järvinen jää pohdiskelemaan, kuka tuo hakkeri oli ja mitä hänelle kuuluu.

Blogiin tullut nimetön vastaus sanoo seuraavaa:

– Viime näkemän, noin vuosi sitten, kyseisellä henkilöllä on asiat ihan hyvin. Hänellä on pitkä ura tietoliikenteen ja tietojärjestelmien parissa reilun parinkymmenen vuoden ajalta.Samoin muutama muu, joita poliisi halusi kuulla tai jotka olivat muuten tekemisissä kyseisen henkilön kanssa ovat varsin hyvissä asemissa. Minun tietoni ovat toisen käden tietoja, työ- ja kaverisuhteita, enkä siksi halua kertoa enempää. Epäilen, että heillä ei ole halua kertoa asiasta julkisesti ainakaan ennen kuin ovat pois työelämästä ja eläkkeellä. Siihen voi olla vielä noin 20v.

Kommentin todenperäisyydestä ei ole tietoa. Mutta Digitoday pyytää tapahtumista tietäviä ottamaan yhteyttä.

Kommentit

    Näytä lisää