Hyppönen: Microsoftin ja Facebookin luvut ei liity NSA:n vakoiluun - Tietoturva - Ilta-Sanomat

NSA voi kuunnella kaikki puhelut – kysymättä lupaa

NSA:n vakoiluskandaalista paljastuneet uudet tiedot näyttävät vahvistavan käsitystä siitä, että esille on tullut vain jäävuoren huippu.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen ei usko, että Microsoftin ja Facebookin julkaisemilla luvuilla tiedonluovutuspyynnöistä on mitään tekemistä NSA:n massiivisen urkinnan kanssa.

17.6.2013 7:45 | Päivitetty 18.6.2013 13:03

Kongressin edustajainhuoneen lakivaliokunnan jäsen Jerrold Nadler kertoi NSA:n paljastaneen salaisessa kuulemisessa, että sen agentit voivat kuunnella myös amerikkalaisten puheluita niin halutessaan. Heidän ei tarvitse hankkia siihen minkäänlaista lupaa.

Nadlerin kertoma tieto on tärkeä, koska se osoittaa vakoilun levinneen selvästi alueelle, jonne valtiolla ei perustuslain mukaan ole mitään asiaa ilman oikeuden nimenomaista päätöstä. NSA:lla ei muutenkaan ole oikeutta amerikkalaisten vakoiluun.

Puhelujen kuuntelemisen kieltävät lait koskevat myös muita viestintämuotoja, joten myös sähköpostien, tekstiviestin ja pikaviestin sisällöt ovat olleet vapaata riistaa NSA:n tuhansille virkailijoille.

Nadlerin paljastus ei liity siihen The Guardianin viime viikolla paljastaneeseen tietoon, jonka mukaan NSA keräsi Verizonen kaikkien puhelujen metatietoja erikoisoikeusistuimen epämääräisellä luvalla, Cnet painotti artikkelissaan.

Nettiyritysten vakoiluluvutovat hämäystä

Microsoft ja Facebook julkistivat viime viikolla lopulla lukuja siitä, kuinka usein ne olivat toimittaneet tietoja viranomaisille. Viranomaisten luvalla ja ehdoilla kerrotut minimaaliset lukumäärät hämäävät kuvaa NSA:n suorittamasta massavakoilusta.

Microsoftin ja Facebookin julkaisemilla numeroilla viranomaisille luovutetuista tiedoista ei ole mitään tekemistä kansallisen turvallisuusviraston NSA:n harjoittaman massiivisen vakoilun kanssa, sanoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen Ylen palvelussa.

Hyppönen viittasi Microsoftin kertomaan tietoon, jonka mukana yhtiö oli saanut vuoden 2012 toisella puoliskolla viranomaisilta 7 000 tietopyyntöä, jotka liittyivät 32 000 tiliin. Facebook puolestaan raportoi samalta jaksolta 10 000 pyynnöstä, jokta koskivat 19 000 käyttäjää. Facebook jopa laski kuinka monta prosenttia luku oli sen 1,1 miljardista käyttäjästä.

– En usko, että tässä ohjelmassa haetaan oikeuden luvalla tietoa yksittäisistä ihmisistä. Nyt julkaistut luvut ovat luultavasti Prism-ohjelman lisäksi annettuja tietoja. Nämä luvut viittavat tapauksiin, joissa on ollut oikeuden lupa seurata jonkin ihmisen toimintaa, Hyppönen sanoo.

Hyppönen sanoo, että NSA:n Prism-kampanjassa seurataan ihmisiä, jotka ovat pääosin syyttömiä. Hän sanoo myös, että julkaistut tietopyyntöluvut eivät kumoa sitä huhua, että Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisilla olisi pääsy suoraan yritysten palvelemille.

Hyppönen uskoo myös, että palveluntarjoajat, jotka kiistävät laajamittaisen vakoiluyhteistyön, tuskin tietävät koko urkinnan määrää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?