Google opettaa tekemään hyviä salasanoja - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Voiko helppo salasana olla turvallinen? Google neuvoo konstin

Google opettaa yksinkertaisen konstin monimutkaisen, mutta silti helposti muistettavan salasanan luomiseksi.

3.6.2013 13:54 | Päivitetty 3.6.2013 13:54

Google kertoo, että yhtiö alkaa julkaista säännöllisesti vinkkejä tietoturvan ja yksityisyyden parantamiseksi. Ensimmäiseksi on julkaistu neuvoja hyvien salasanojen rakentamisesta.

Ensimmäinen perusneuvo on se, että eri palveluissa tulisi käyttää eri salasanoja. Hyökkääjä saattaa päästä käsiksi käyttäjän tiliin ja salasanaan jossain yksittäisessä palvelussa. Jos muissa palveluissa on käytössä sama salasana, ongelma voi kasvaa paljon suuremmaksi.

Vahva salasanalauseen avulla

Mitä monimutkaisempi salasana on, sen vaikeampi se on murtaa. Parhaat salasanat sisältävät siksi isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita ja erikoismerkkejä. Salasanan täytyy myös olla riittävän pitkä.

Google neuvoo tavan, jolla voi luoda monimutkaisen, mutta kuitenkin helposti muistettavan salasanan. Pohjaksi otetaan jokin lause.

Google käyttää englanninkielistä esimerkkiä ”I want to get better at responding to emails quickly and concisely” (Haluan parantaa taitojani vastata sähköposteihin nopeasti ja ytimekkäästi).

Käyttämällä sanojen alkukirjaimia, ja korvaamalla niitä erikoismerkeillä, saadaan salasana: ”iw2gb@r2eq&c”. Käyttäjä voi keksiä jonkin itselle sopivan lauseen ja rakentaa siitä haluamansa lyhennelmän. Mukaan kannattaa ottaa myös isoja kirjaimia.

Salasanan pohjaksi ei kuitenkaan kannata valita laajasti tunnettua lausetta vaikkapa jostain laulusta tai elokuvasta. Salasanoista tulee silloin liian helposti arvattavia.

Kun hyvä salasana on luotu, sitä kannattaa säilyttää turvallisessa paikassa, ei toisten näkyvillä. On myös järkevää käyttää nettipalvelujen tekniikoita salasanojen turvalliseen palauttamiseen. Tarjolla voi olla vaikkapa matkapuhelimella tehtävä tunnistautuminen, jos salasana unohtuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?