Pilvi parantaa tietoturvaa? It-päättäjät kahta mieltä

Pilvessä askarruttaa yleensä eniten tietoturva. Mutta yritysten tietohallintoväki pitää tietoturvaa myös pilven plussana. Kuluttajien palvelut eivät herätä luottamusta.

14.5.2013 10:09 | Päivitetty 14.5.2013 10:07

NetIQ:n teettämän kansainvälisen tutkimuksen mukaan yhä useampi tietohallintojohtaja suhtautuu entistä suopeammin pilvipalveluita tarjoavien palveluntarjoajien tietoturvan tasoon. Jo 51 prosenttia uskoo, että pilvipalvelut lisäävät yleisesti ottaen tietoon liittyvää tietoturvan tasoa.

Toisaalta yhä lähes yhtä moni (45 prosenttia) sanoo, ettei täysin luota pilvipalveluita tarjoavien palveluntarjoajien tietoturvaprosesseihin eikä usko niiden olevan riittävän korkealuokkaisia vastaamaan edustamansa yrityksen tietoturvavaatimuksiin.

Kuluttajille tarkoitettujen pilvipalvelujen käyttöä pidetään laajasti uhkana yritysten luottamukselliselle tiedolle. Tätä mieltä oli lähes 70 prosenttia vastaajista.

Vaikka pilvestä on puhuttu jo pitkään, sen tiimoilla on vielä paljon epätietoisuutta ja huonoja käytäntöjä. Esimerkiksi 42 prosenttia vastaajista oli epätietoisia siitä, toimivatko he määräysten mukaisesti pilvessä olevan luottamuksellisen tiedon osalta ja täyttyvätkö viranomaisvaatimukset.

– Tietohallintojohtajat ovat aiempaa luottavaisempia kykyihinsä toteuttaa pilveen liittyvää tietoturvastrategiaansa. Samalla kuitenkin koetaan, että yrityksen luottamukselliseen tietoon kohdistuu hallitsemattoman pilven käytön myötä yhä enemmän riskejä. Dataan perustuvat tietoturvakäytännöt ovat tehokkain tapa varautua riskeihin, NetIQ:n liiketoimintajohtaja Pekka Lindqvist sanoo.

Hän muistuttaa, että datan tehokas turvaaminen edellyttää luottamuksellisen tiedon identifiointia ja suojaamiseen tarvittavien tietoturvakerrosten toteuttamista sekä mahdollisuutta seurata, kuka tietoa käyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?