Aktivistien suojaranneke huutaa Facebookissa ja Twitterissä hädän tullen

Tukholman Helsinki-komitea on julkaissut ihmisoikeusaktivisteille kehitetyn kaappausrannekkeen. Gps-sirulla varustettu ranneke hälyttää kaappauksesta Facebookissa ja Twittereissä.

Ruosalainen The Civil Rights Defenders -järjestö jakaa kaappausrannekkeita vaarassa oleville ihmisoikeusaktivisteille.

8.4.2013 9:05 | Päivitetty 8.4.2013 9:04

The Civil Rights Defenders (CRD) -ryhmä, joka tunnettiin aikaisemmin nimellä Ruotsin Helsinki-komitea, jakoi tämän kuun alussa viisi ensimmäistä kaappausranneketta yhteisön Defenders' Day -konferenssissa Tukholmassa.

Gps-vastaanottimella ja radiolähettimellä varustetun rannekkeen voi aktivoida sen käyttäjä tai ranneke aktivoituu, jos se revitään väkivalloin ranteesta. Se ilmoittaa paikkakoordinaatit CRD:n päämajaan, lähellä oleville toisille aktivisteille ja ryhmän Facebook- ja Twitter-sivustolle.

CRD suunnittelee ottavansa käyttöön ranneketta seuraavan puolentoista vuoden aikana, Slashgear uutisoi.

Kaappausrannekkeet on tuotettu ryhmän Natalia-projektissa. Se on nimetty kaapatun aktivistin Natalia Estemirovan mukaan. Hänet kaapattiin ja murhattiin 24 tunnin kuluessa kaappauksesta vuonna 2009. Ihmisoikeusryhmä uskoo, että Natalia olisi voitu pelastaa, jos viranomaiset olisi hälytetty aikaisemmin.

The Civil Rights Defenders uskoo, että rannekkeen sadoille tuhansille ihmiselle levittämä hälytys voi lisätä aktivistin turvallisuutta. Sen mukaan kaappauksen tulo maailman tietoisuuteen pystyttää virtuaalisen suojan kaapatulle.

Helsingin ihmisoikeuskomitea syntyi venäläisen aktivistin Andrei Saharovin aloitteesta ja se oli merkittävä tekijä roolia Helsingin ety-kokouksen ihmisoikeuskorin kokoonpanossa.

Helsingin ety-kokouksen seurantakomiteana aloittaneella yhteisöllä on toimintaa yli 40 maassa. Sen keskusjärjestö tunnettiin nimellä International Helsinki Federation for Human Rights. Wienissä toiminut järjestö kuitenkin ajautui vararikkoon vuonna 2008 sisäisen kavalluksen seurauksena. Maakomiteoiden toimintaa vararikko ei lopettanut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?