Selvitys: kiinalaiset tekniikkajätit ovat turvallisuusriski

Julkaistu: , Päivitetty:

Huawein ja ZTE:n tekniikkaa voidaan käyttää vakoiluun, kertoo tuore selvitys.


Yhdysvaltain kongressin vuoden verran kestänyt tutkimus on päätynyt tulokseen, jonka mukaan kiinalaiset tekniikkayhtiöt Huawei ja ZTE ovat turvallisuusriski, kertoo Wall Street Journal.

Johtopäätöksen taustalla on väite siitä, että kiinalaisten laitteita voidaan käyttää amerikkalaisten vakoilemiseen.

Raportissa suositellaan, että Yhdysvallat estää yhtiöiden tekemät yritysostot. Molemmat yhtiöt ovat pyrkineet kasvamaan aggressiivisesti Yhdysvalloissa.

Suosituksiin kuuluu myös, että valtion työntekijät eivät käytä Huawein ja ZTE:n tuotteita ja yksityiset yritykset etsivät viestintälaitteensa muualta.

Wall Street Journalin mukaan sotilas- ja turvallisuustahot Yhdysvalloissa ovat pitkään varoitelleet kiinalaisten kybervakoilun uhasta. Kiinalaisten tuottamien laitteiden ja verkkojen on nähty mahdollistavan laajan ja systemaattisen salakuuntelun. Tähän asti viranomaiset ovat olleet asiasta vaiteliaita, sillä Kiinaa ei ole haluttu suututtaa.

Sekä Huawei että ZTE ovat kiistäneet niitä vastaan esitetyt syytökset. Yhtiöiden mukaan vakoiluun osallistuminen olisi niiden bisnesetujen vastaista.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Hong Lei sanoo, että kiinalaiset telealan yritykset toimivat ulkomailla markkinatalouden lakien mukaan ja niiden sijoitukset Yhdysvaltoihin tuovat voittoa molemmille tahoille.

Kommentit

    Näytä lisää